NRK Meny
Normal

– Monsunen gir voldsomme utfordringer

NEPAL/PORSGRUNN (NRK): Sykepleier Solvor Småkasin fra Sauland er tilbake i Nepal for å drive hjelpearbeid. Når monsunen setter inn for fullt, er det ventet mange jordskred i det allerede hardt prøvede fjellandet.

Solvor Småkasin

TAKKNEMLIGE: Solvor Småkasin med velsignelsesskjerf som landsbybeboere i fjellet i Nepal har gitt henne.

Foto: privat

Solvor Småkasin jobber vanligvis ved Ullevål sykehus, men har gjennom organisasjonen Medical Aid Mountaineering vært flere ganger i Nepal tidligere.

Da jordskjelvet rammet landet var hun hjemme i Norge. Hun har likevel i den kaotiske tida etter jordskjelvene gitt medisinske råd per telefon til kollegaen og venninnen, Sudha Shahi, i hjelpeorganisasjonen. Men denne uka reiste hun tilbake for å hjelpe.

– Det var helt annerledes denne gangen. Nå var det ikke fokus på klatring og tur. Førsteinntrykket er at flesteparten av husene i Katmandu står, og jeg hadde venta meg enda verre forhold. Men misforstå meg rett - det er ille.

Men det er utenfor hovedstaden en ser de største ødeleggelsene etter jordskjelvet. For kontrasten var stor da hun kom til en landsby i fjellene.

– Landsbyen var helt knust - det var bare ett hus som sto igjen.

Solvor Småkasin og følget var de første som kom til med forsyninger til fjelllandsbyen. Med seg hadde de mat og telt, medisiner og førstehjelpsutstyr, og mottakelsen var intens og rørende.

– Hjelpen betyr så mye

– 90 mennesker tok imot oss. De er desperate, men overraskende bilde og glade for at noen kommer og ser til dem. Vi blir nærmest overfalt med kranser og velsignelsesskjerf når vi kommer. Det er sterkt. Den lille hjelpen vi kan tilby betyr så mye.

Nepal

Innbyggerne i Nepal frykter jordras nå som monsunen er i ferd med å sette inn.

Foto: Solvor Småkasin

Småkasin har inntrykk av at hjelpearbeidet fungerer veldig bra i Nepal. Hun sier de store hjelpeorganisasjonene gjør en kjempeinnsats, men at hun og de andre i Medical Aid Mountaineering hjelper der de ikke kommer til.

Nå er det først og fremst telt og mat som trengs. og monsunen begynner å bli en stor utfordring og bekymring.

– Det regner mye hver ettermiddag, og det er voldsomme utfordringer som venter dem. De trenger jo fortsatt hjelp, og når monsunen kommer vil alt bli mye verre. Det kommer til å bli mange jordskred, sier Solvor Småkasin.

 • Får kjøpe Haga kystkafé

  Fylkeskommunen tilbyr Kragerø kommune å kjøpe eigedommen ved Haga kystkafé på Jomfruland for 1,9 millionar kroner. Ordførar Jone Blikra seier til Kragerø Blad Vestmar at det er viktig at kommunen sikrar seg denne sentrale eigedommen på Jomfruland.

  Haga kafé på Jomfruland
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Snøskredfare i fjellet

  Snøskredfaren er fremdeles betydelig i flere fjellområder i Sør-Norge. Vinterferien har startet mange steder og alle som skal ut i fjellet må ta hensyn til terrenget oppfordrer skredeksperter ved Norges Geotekniske Institutt, melder varsom.no

 • Krog kjempar for OL deltaking

  Treninga på måndag vil avgjere om Magnus Krog frå Høydalsmo får den siste plassen i kombinertkonkurransen på tysdag, opplyser Norges Skiforbund. Han kjempar med Espen Andersen om den siste plassen. Magnus Krog har så langt vore reserve i OL.

  Magnus Krog
  Foto: NRK
 • Køyrt til sjukehus i Arendal

  Ein mann i 20-åra er frakta til sjukehuset i Arendal etter ei snøskuterulykke i Fyresdal i natt. Politiet opplyser at
  mannen har skader i buken og var bevisst då ambulansen kom. Men elles er skadeomfanget er ukjent.