NRK Meny
Normal

Satser tungt på øvelser for å redde flere liv

Brannvesenet har øvelser så ofte som mulig for å redde enda flere liv. – Hvert sekund teller i en brann, og det må vi øve masse på, sier brannsjef.

Brannøvelse i Lilleelvgata

Brannøvelser er fortsatt livsviktig. Denne uka holdt Porsgrunn brannvesen en øvelse som var høyst realistisk.

Foto: Aija Haugsbakk / NRK

Melding om en brann tikker inn. Flammene herjer allerede, og brannfolk på vakt må hive seg rundt. Hvert sekund teller i en sånn situasjon.

– Vi må være så kjappe som overhodet mulig når vi får melding om en brann. I mange tilfeller kan sparte sekunder være med på å redde liv, og da er det absolutt nødvendig med realistiske øvelser, sier fungerende brannsjef ved Porsgrunn brannstasjon Stian Hovinbøle.

Mandag stengte brannvesenet veien i Lilleelvgata i Porsgrunn og brukte flere timer på å øve. Øve på teknikker. Øve på utstyret. Øve på å redde liv.

Se video fra brannøvelsen i Porsgrunn:

Heftig brannøvelse i Porsgrunn

– Jobber hardt for å bli bedre

Stian Hovinbøle

Vara brannsjef ved Porsgrunn brannstasjon Stian Hovinbøle.

Foto: Aija Haugsbakk / NRK

Brannmannskapene jobber hele tiden med å komme raskest mulig frem til brann- eller ulykkesstedet.

Målet er at mannskapene skal være klare for utrykning innen 90 sekunder. For å få til dette må brannfolka drilles på å reagere raskt.

Fremme ved brannstedet gjelder det å være godt forberedt, og vite hva man skal gjøre. Brannmannskapene må vite hva de har av utstyr og ha kompetanse til å bruke det, samt kunne søketaktikker og slukketeknikker.

– Det er vanskelig å være like godt forberedt til enhver situasjon, for ingen hendelser er like. Vi må jobbe hardt for å bli bedre, og ha øvelser så ofte det lar seg gjøre, sier Stian Hovinbøle.

Les også:

Øver med barn

Et annet viktig prosjekt som brannvesenet jobber med for tida, er å lære barn om brannfare og sikkerhet.

– Vi ønsker å skape gode holdninger blant barn og unge, og holder brannøvelser i barnehagene. Målet er at de skal bli bevisste på brannårsaker, og hvordan de kan slukke brannene fortest mulig. Vi ønsker å få ned de dystre tallene i brannstatistikken, sier Hovinbøle.

Brannøvelse i Lilleelvgata
Foto: Aija Haugsbakk / NRK