NRK Meny
Normal

Satser på norske epler til jul

GVARV (NRK): 30 tonn med epler skal ut i butikkene. Nye sorter og bedre lagring gir utenlandske epler konkurranse.

Norske epler

KONTROLL: Eplene blir behandlet som skjøre egg. Ingen skal ha skader når de skal ut i butikkene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Eplene strømmer ut fra kjølelageret på Telefrukt. Pakkeriet skal sørge for at norske epler kommer på plass i fruktdisker i Vestfold og Telemark de neste ukene.

Normalt har sesongen for norske epler i butikkene vært over i november. Nå satser telemarkingene på en utvidet salgssesong. Eplebøndene ønsker en større jafs av julehandelen. Det skjer med en ny eplesort: Rubinstep. Den tåler å ligge lenger på kjølelageret enn de tradisjonelle norske eplene.

– Vi tror at norske forbrukere gjerne vil ha norske epler selv om de kanskje koster mer enn de utenlandske, sier daglig leder Svein Børte i Telefrukt.

Importerte epler fra Polen, Italia og Syd-Tyrol dominerer vanligvis salget i Norge i desember. På landsbasis selger butikkene 1.000 tonn epler i uken før jul. Telemarkingene drømmer om å kapre 20 prosent eller 200 tonn i uken om noen år.

Optimisme

Avdelingssjef Magne Kvalhiem i fruktavdelingen på Meny Saga i Skien sier ja, takk til norske epler i desember.

Fruktdisk butikk

Tollen på utenlandske epler går ned fra 1. desember. Derfor har de dominert fruktdiskene i Norge.

Foto: Per Onsheim / NRK

– De kommer vi helt sikkert til å selge masse av. De har god smak, mener Kvalheim.

Den ekstra lange salgssesongen for norske epler skal styrke fruktnæringen i Telemark.

– Det er optimisme i eplenæringen. En kvart million nye epletrær er målet nå, sier Svein Børte. Han tror flere unge bønde kan være interessert i å overta eplegårdene i Midt-Telemark.

Børte krysser fingrene for at det ikke bare er grisen på fatet på julebordet som skal gape over et saftig eple de neste ukene.

Norske epler

Årvåkne øyne følger med. Raske fingre plukker bort epler som ikke ser fine ut.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.

 • 98 kundar utan straum

  Laurdag klokka 17.00 er 98 kundar i Telemark og Vestfold utan straum, melder Skagerak Energi. Det blir arbeidd alle stader der det er feil, og selskapet håpar alle får attende straumen i løpet av kvelden.

 • Mindre personskadar

  I kollisjonen ved Gaustablikk skianlegg fekk to personar mindre skadar. Dei to siste er uskadde. Alle fire er undersøkt av lege på staden.

 • Front mot front

  To personbilar har kollidert front mot front like ovanfor Gaustablikk skianlegg. Det var fire personar i bilane, alle er ute. Det er meldt om personskade og store materielle skadar på bilane. Naudetatane rykkjer ut.