NRK Meny
Normal

Satser på norske epler til jul

GVARV (NRK): 30 tonn med epler skal ut i butikkene. Nye sorter og bedre lagring gir utenlandske epler konkurranse.

Norske epler

KONTROLL: Eplene blir behandlet som skjøre egg. Ingen skal ha skader når de skal ut i butikkene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Eplene strømmer ut fra kjølelageret på Telefrukt. Pakkeriet skal sørge for at norske epler kommer på plass i fruktdisker i Vestfold og Telemark de neste ukene.

Normalt har sesongen for norske epler i butikkene vært over i november. Nå satser telemarkingene på en utvidet salgssesong. Eplebøndene ønsker en større jafs av julehandelen. Det skjer med en ny eplesort: Rubinstep. Den tåler å ligge lenger på kjølelageret enn de tradisjonelle norske eplene.

– Vi tror at norske forbrukere gjerne vil ha norske epler selv om de kanskje koster mer enn de utenlandske, sier daglig leder Svein Børte i Telefrukt.

Importerte epler fra Polen, Italia og Syd-Tyrol dominerer vanligvis salget i Norge i desember. På landsbasis selger butikkene 1.000 tonn epler i uken før jul. Telemarkingene drømmer om å kapre 20 prosent eller 200 tonn i uken om noen år.

Optimisme

Avdelingssjef Magne Kvalhiem i fruktavdelingen på Meny Saga i Skien sier ja, takk til norske epler i desember.

Fruktdisk butikk

Tollen på utenlandske epler går ned fra 1. desember. Derfor har de dominert fruktdiskene i Norge.

Foto: Per Onsheim / NRK

– De kommer vi helt sikkert til å selge masse av. De har god smak, mener Kvalheim.

Den ekstra lange salgssesongen for norske epler skal styrke fruktnæringen i Telemark.

– Det er optimisme i eplenæringen. En kvart million nye epletrær er målet nå, sier Svein Børte. Han tror flere unge bønde kan være interessert i å overta eplegårdene i Midt-Telemark.

Børte krysser fingrene for at det ikke bare er grisen på fatet på julebordet som skal gape over et saftig eple de neste ukene.

Norske epler

Årvåkne øyne følger med. Raske fingre plukker bort epler som ikke ser fine ut.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK
 • Ankar Bolkesjø-saka

  Varden skriv at eigarane av Bolkesjø hotell ankar dommen, der tingretten frifann staten på alle punkt. UDI ville bruke det nedlagde Bolkesjø hotell som asylmottak, men mottaket vart aldri opna. Eigarane meiner UDI ikkje har oppfylt avtalevilkåra.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • 50 km/t over Breviksbrua

  Før påske blir fartsgrensa sett ned på Breviksbrua for å redusere trafikkstøy. Grensa blir sett ned frå 60 til 50 kilometer i timen. Statens vegvesen tilrår lokalkjende i Grenland å køyre alternative ruter i staden for E18 om det er praktisk mogleg.

  Breviksbrua
  Foto: Statens vegvesen
 • Tilrår å fråtre verv

  Fylkessekretær i Arbeidarpartiet, Odin Adelsten Bohmann, seier dei tilrår Magnus Straume å tre frå verva sine midlertidig medan han er under etterforsking av politiet. Straume vil ikkje følge rådet frå partikontoret. – Eg er sikker på at saka vert henlagt, og eg vil fortsette som gruppeleiar, seier han.

 • Støttekontakt meldt til politiet

  Tidlegare fagforeiningsleiar, Magnus Straume, er meldt til politiet for å ha lurt til seg pengar frå ein person han var støttekontakt for. Ifølgje Drangedalsposten skal det dreie seg om nesten 100.000 kroner. Magnus Straume seier til NRK at han tek fullstendig avstand frå desse påstandane, og at han førebels ikkje har blitt avhøyrd av politiet. – Eg står fram i denne saka for at andre støttekontaktar i Drangedal ikkje skal bli mistenkte, seier Straume.