NRK Meny
Normal

Satser nytt på 125 år gammel turisthytte

MØSSTROND (NRK): Nå skal store deler av Mogen turisthytte rives og bygges opp igjen. Turistforeningen vil bruke opp mot 20 millioner kroner på å bygge ny og moderne hytte med framtidsretta løsninger.

Mogen turisthytte

VIL BYGGE NYTT: Turistforeningen i Telemark har store planer for denne populære hytta som er kjent som innfallsporten til Hardangervidda.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Lav vannstand på Møsvatn

Mogen turisthytte ligger i vestenden av Møsvatn, Telemarks største innsjø.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Telemark turistforening satser på Mogen turisthytte i Vinje. Hytta som ligger i vestenden av Møsvatn har lange tradisjoner som inngangsport til Hardangervidda, og er en av de eldste turisthyttene på vidda.

Nå vil turistforeningen fornye den gamle hytta, og bygge en turisthytte for framtida.

Kostbart

Mogen har vært turisthytte siden turistforeningen overtok den på slutten av 1800-tallet. Sist gang det ble gjort opprusting av hytta var tidlig på 70-tallet. Nå vil turistforeningen ruste hytta for framtida.

Jon Atle Holmberg

Daglig leder i Telemark turistforening, Jon Atle Holmberg.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Nå skal hytta bli mer moderne og framtidsretta, slik at den blir lettere å drive også om 100 år, sier daglig leder i Telemark turistforening, Jon Atle Holmberg. ​

Prosjektet kan bli kostbart. Turistforeningen ser for seg å bruke mellom 12 og 20 millioner kroner.

– I stedet for å begynne å klatte på dette gamle vil vi lage noe ordentlig. Da ser vi for oss nye tekniske løsninger, energi- og miljøløsninger, og jobbe for at drifta her inne blir mye bedre.

Moderne

Turistforeningen overtok det som var en gammel skysstasjon ved Møsvatn på slutten av 1800-tallet, og siden har Mogen vært turisthytte. Nå skal hytta få mer enn en ansiktsløftning.

– Tegningene vi viste i første omgang var firkanta klosser, men det var kun skisser. Det var hytter med flate tak og store vindusflater for å få inn den fine utsikten. Hvis det blir sånn blir det naturprega trevirke som ikke trenger å behandles, og torvtak som gjør at det går i ett med naturen, forklarer Holmberg.

Nå går de inn i en prosjektfase, der de jobber med å skaffe penger og å forankre det hele i organisasjonen. Turistforeningen håper nye Mogen er en realitet innen 5 år.