NRK Meny
Normal

Sandsalget kan bli politisak

SKIEN (NRK): Flere politikere i Skien krever en ekstern gransking av sanduttaket på Geiteryggen i Skien. Skiensordføreren utelukker ikke at politiet kan bli koblet inn.

Sandkrater Geiteryggen

SANDKRATERET: Det som en gang var en ås har blitt et stort hull. Nå lurer mange på hvorfor.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Jeg blir helt sjokka når jeg ser dette store krateret.

Det sier gruppeleder for SV i Skien, Åse Gro Bakke.

Hun ser den enorme utgravingen ved flyplassen i Skien for første gang og tror nesten ikke sine egne øyne.

Det som en gang var en ås som sperret for flysikten har blitt til et rundt 30 meter dypt krater.

– Jeg tenker at vi har blitt lurt, rett og slett.

Åse Gro Bakke, gruppeleder Skien SV

Gruppeleder for Skien SV, Åse Gro Bakke, mener sandsaken må granskes eksternt.

Foto: Anne Lognvik / NRK


Det var sist fredag at NRK først fortalte om at et kommunen i sju år hadde latt et privat betongfirma hente ut sand verdt millioner av kroner. Styreleder i betongfirmaet var daværende næringssjef i kommunen.

SV har gjentatte ganger etterlyst kontroll med sanduttaket om hvor mye, til hvilken pris og hvem som var ansvarlig. De fikk aldri svar, og nå krever hun og flere andre sentrale politikere alle kort på bordet.

– Kontrollen har vært altfor dårlig, sier Bakke.

Hun mener for mange personer med kryssende interesser er involvert, både i kommunale selskap, tidligere medarbeidere i kommunen, og kanskje også politikere.

– Egentlig bør det være en uhildet ekstern gransking for å se hva som har blitt gjort, sier Bakke.

Krever full gjennomgang

Utelukker ikke politiet

Ordfører Hedda Foss Five i Skien vil i første omgang be administrasjonen i kommunen om å utrede saken. Hun mener det er naturlig at dagens ledelsen får en mulighet til å finne dokumentasjon og vedtak for å se om alt er gjort slik bystyret den gang ønsket.

– Hvis ikke bystyret er fornøyd med de svarene, så går vi videre til kontrollutvalget og revisjonen, for dette må vi til bunns i.

Hedda Foss Five

Skiensordfører Hedda Foss Five mener dagens administrasjon først må få en mulighet til å undersøke saken.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Hun utelukker likevel ikke en ekstern gransking, eller at det blir politisak.

Men først mener hun all dokumentasjon om hva som er skjedd må på bordet for å se om det har skjedd noe galt eller ulovlig.

Hvis det er ulovlig, er det politiet og ikke bystyret i Skien som skal gå videre på det. Jeg skal iallfall finne ut om dette er gjort i henhold til vedtak i bystyret, og den jobben skal vi gjøre grundig og seriøst, sier Hedda Foss Five.

 • Befolkningsvekst på 427 i Telemark

  Telemark vil ha en befolkningsvekst på 427 personer i 2017. Det viser beregninger fra Statitistisk Sentralbyrå. Notodden har størst nedgang på 63 personer. Skien har høyest vekst med 278 personer, og Bø med 236 personer.

 • Ja til nye Down Town

  Fylkeskommunen sier ja til bygginga av 100 nye boliger, og utvidelsen av kjøpesenteret Down Town i Porsgrunn. Telemark fylkeskommune mener at bygginga ikke skader de fredede museumsområdene ved kjøpesenteret, skriver PD

 • Årsavgiften kommer i desember

  Bileierorganisasjonen NAF er positiv til nyordningen om at regningen på årsavgiften på bil kommer nå i desember i stedet for på vårparten. Avgiften har skiftet navn til Trafikkforsikringsavgift og skal kreves inn av forsikringsselskapene.

 • Tiltak for å redusere korrupsjon

  Telemark Kommunerevisjon ber Vinje kommune gjennomføre flere tiltak for å redusere risikoen for korrupsjon, skriver Vest Telemark Blad. Kommunerevisjonen viser i sin rapport til flere svakheter og mangler i byggesaksbehandlinga i Vinje.