NRK Meny
Normal

Joakim samlet inn over 4000 kroner til ny kirke

Ti år gamle Joakim Jørgensen var tårnagent i Østre Porsgrunn kirke bare uker før kirken brant ned for nøyaktig et år siden. Han ble glad i kirken, og bestemte seg for å samle inn penger til en ny kirke.

Joakim Jørgensen

Joakim Jørgensen (10) overleverte onsdag pengene han hadde samlet inn til sogneprest Per Johan Wiig.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Joakim Jørgensen var med på en Tårnagent helg i Østre Porsgrunn kirke i januar i fjor. Der lærte han mye om selve kirken.

– Da jeg hørte at kirken hadde brent ned, ble jeg veldig trist. Og da ville jeg gjerne gjøre noe, sier Joachim Jørgensen.

Det enkleste måten Joakim Jørgensen kunne skaffe penger på, var å samle inn flasker og pante de.

Barnas kirke

Onsdag overleverte Joakim Jørgensen de innsamlede pengene til sogneprest Per Johan Wiig.

– Engasjementet til Joakim er en fin markering av at kirkene også er barnas kirke. Vi har så lett for å tenke at kirken bare er til for de voksne. Joakim setter dette tydelig på kartet, sier Per Johan Wiig, sogneprest i Porsgrunn menighet.

4320 kroner og 50 øre

Etter hvert har Joakim Jørgensen samlet inn ganske mange flasker. For gaven har vokst seg stor i løpet av et snaut år.

– Jeg startet å samle på flasker like etter brannen. Jeg har samlet inn 4320 kroner og 50 øre, forteller Jørgensen.

Etter hvert som innsamlingsaksjonen har blitt kjent, har flere hjulpet han med tomflasker. Flaskene har 10-åringen fått av venner, kjente og familie, og funnet selv.

– Vi drikker en del brus, så jeg har fått mange flasker hjemme. Og så har jeg funnet mange flasker i grøftekanter, blomsterbed og rundt omkring, sier Joakim Jørgensen.

Pengene kommer til å bli å øremerket til noe for barn i den nye kirken. Akkurat hva det blir, vet ikke sognepresten ennå.

– De kommer ikke til å gå i det store sluket, men øremerket til noe for barn, sier Per Johan Wiig.

Joakim Jørgensen

Alarmen går ofte når Joakim panter flasker til inntekt for den nye kirken i Porsgrunn. Til nå har han samlet inn 4320 kroner og 50 øre, og mer kan det bli.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Alarmen går ofte

10-åringen har brukt en god del tid på dette. Men det har ikke vært slitsomt, forteller han. Flaskene har han pantet i butikken, og pengene har han spart hjemme.

Joakim har levert så mange flasker at personalet i den nærmeste butikken kjenner han igjen. Og ofte har flaskeautomaten gått full når han panter flasker, og da har den begynt å pipe.

Jørgensen vil fortsette å samle inn flere flasker, for målet var å samle inn over 5000 kroner til ett-årsdagen for brannen.

– Jeg håper at den nye kirken skal ligne litt på som var. Innvendig er det ikke så viktig. Der kan de få gjøre det som de vil, sier Joakim Jørgensen.

– Mamma stopp, mamma stopp

Dag Jørgensen

Dag Jørgensen, pappaen til Joakim, er overveldet over sønnens engasjement.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

De andre i familien til Joakim Jørgensen, har ikke vært så mye engasjert i kirken. Det er Joachim selv som har bestemt seg for å hjelpe til med en ny kirke.

– Jeg er helt overveldet av at han vil gjøre noe slikt. Og ikke vil beholde pengene selv, sier Dag Jørgensen, pappaen til Joakim.

Joakim Jørgensen fikk med seg den opphetete diskusjonen om det skal bygges en ny kirke eller ikke, og hvilken utforming kirken skal få. Og det skapte engasjementet til Joakim Jørgensen.

Når vi er på biltur, så roper han "Mamma stopp, mamma stopp". Da har han sett noe flasker på en bussholdeplass eller noe slikt. Og da må vi stoppe, sier Dag Jørgensen.

Porsgrunn menighet arrangerer en ny Tårnagent-helg i år. Men det blir i Vestre Porsgrunn kirke.

Se Supernytt sitt innslag om Tårnagenter