NRK Meny
Normal

Samlet inn 60.000 kroner til MS-pasient

Lokalmiljøet samlet inn penger til MS-syke Robert Andersen som trenger stamcellebehandling i Russland.

Loppemarked i Bamble i Telemark

På lørdag arrangerte lokalmiljøet i Bamble i Telemark et loppemarked.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Vanligvis handler det om å skaffe det lokale musikkorpset eller idrettslaget sårt tiltrengte kroner i klubbkassa. Lørdag handlet loppemarkedet om å hjelpe en i lokalmiljøet til å få råd til stamcellebehandling i Russland.

Det var innbyggerne i Bamble i Telemark som bestemte seg for å samle inn penger slik at Robert Andersen, som lever med multippel sklerose (MS), skal kunne dra til Moskva for behandling før han blir sykere.

Robert Andersen

Robert Andersen trenger 600.000 kroner for å kunne ta stamcellebehandlingen i Russland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det er helt vanvittig og overgår all forventning. Jeg hadde aldri trodd det skulle komme så mange mennesker. Det har vært helt smekkfullt siden klokka 10, sier Robert Andersen.

Omstridt behandling

I dag lever rundt 10 000 nordmenn med MS. Det er en snikende sykdom som sakte, men sikkert får overtaket med mindre god medisinsk behandling holder den i sjakk.

Det finnes stamcellebehandling i Bergen, men bare de pasientene som ikke blir hjulpet av annen behandling får den. Dermed drar stadig flere norske pasienter med MS til Russland for å få omstridt stamcellebehandling selv om norske helsestyresmakter mener metoden er for dårlig dokumentert.

– Vi må ha behandling for at Robert skal bli frisk, sier samboer Camilla Evensen.

Camilla Evensen

Samboer Camilla Evensen føler seg frustrert over situasjonen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Sykehuset i Telemark vil ikke kommentere behandlingen i Russland.

Årsaken er at det pågår en opphetende debatt på nettet der leger som er kritiske nærmest blir hetset og truet, ifølge sykehuset.

– Jeg forstår veldig godt at pasienter blir frustrerte. Vi føler selv at ingen vil hjelpe, samtidig så forstår jeg også legene som har ansvaret for livet til pasientene, sier Evensen.

Samlet inn 60.000 kroner

Andersen fikk diagnosen i 2015. Vennene og lokalmiljøet rundt Robert ville prøve å samle inn penger slik at han kan betale for behandlingen i Russland som koster 600.000 kroner.

Til sammen samlet de inn 60.000 kroner.

– Det er en hard behandling, men jeg mener den er verdt det enn å bare gå og vente på at man skal bli dårligere, sier Andersen.

Loppmarked - samler inn penger til MS-pasient

Mange tok turen innom loppemarkedet.

Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Krog kjempar for OL deltaking

  Treninga på måndag vil avgjere om Magnus Krog frå Høydalsmo får den siste plassen i kombinertkonkurransen på tysdag, opplyser Norges Skiforbund. Han kjempar med Espen Andersen om den siste plassen. Magnus Krog har så langt vore reserve i OL.

  Magnus Krog
  Foto: NRK
 • Køyrt til sjukehus i Arendal

  Ein mann i 20-åra er frakta til sjukehuset i Arendal etter ei snøskuterulykke i Arendal i natt. Politiet opplyser at
  mannen har skader i buken og var bevisst då ambulansen kom. Men elles er skadeomfanget er ukjent.

 • Én til sykehus etter ulykke

  En person er kjørt i ambulanse til sykehus med uavklart skadefang etter en snøscooterulykke i Fyresdal i Telemark. Hendelsen skal ha skjedd ved 00.40-tiden, melder politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Stopp i Nome utan førarkort

  Ein mann i slutten av 20-åra er stoppa av politiet på Fensvegen i Nome. Det er mistanke om køyring i påverka tilstand, og utan ikkje førarkort. Det er tatt blodprøve.