NRK Meny
Normal

Samfunnsdebattant oppfordrer til handleboikott

GRENLAND (NRK) : – Alvorlig talt, jeg blir nærmest kvalm når jeg ser slike bygg. Hvorfor må de kjedene som tjener mest penger, lage de styggeste byggene? Spørsmålet stilles av samfunnsdebattant.

STYGT ELLER VAKKERT? Bygningen ved Sundjordet skaper reaksjoner, befolkningen mener det ligner på en

STYGT ELLER VAKKERT? Bygningen ved Sundjordet skaper reaksjoner, befolkningen mener det ligner på en "blikkboks" og ikke passer inn.

Foto: Carina Pevik / Nrk

Onsdag forrige uke skrev skuespiller, samfunnsdebattant og porsgrunnspatriot Lars Vik en status på Facebook, som skapte diskusjoner om hvor store krav det stilles til estetikken. Det er mange som er enig med Vik, og som mener det er skammelig at byene plasserer slike bygg sentralt.

– Dette er bygninger av simpleste sorten. Jeg er opptatt av at vi skal diskutere omgivelsene våre. Nå må vi få estetikken på dagsorden, sier Lars Vik.

Lars Vik

Lars vik ser seg lei av stygge bygg rundt i distriktet vårt.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Må ikke sette for høye krav

Det er ikke gjort noe med området rundt Down Town i Porsgrunn på mange år. I dag fremstår bydelen som nedslitt.

Trond Ingebretsen, som er leder for Hovedutvalg for plan og kommunalteknikk i Porsgrunn, sier det er mye forskjellig materialvalg som er brukt i bygningene, og at de slettest ikke er de verste i landet.

Trond Ingebretsen

Leder for plan og kommunalteknikk, Trond Ingebretsen.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi er opptatt av at det skal være billig å bygge, men det er også viktig hvordan det ser ut for publikum. Vi jobber med en reguleringsplan hvor det skal settes høyere krav til estetikken enn det har blitt gjort tidligere. Men samtidig må vi ikke ha for harde krav. Da blir det ikke bygd noe som helst, sier Ingebretsen.

Tenker vel kun på penger

Flere uttrykker i kommentarfeltet til Lars Vik at det eneste butikkene tenker på er å tjene penger. Og føler at butikkene ikke tenker på helhetsinntrykket, både i og utenfor bygget.

Møbelgalleriet på Kjørbekkhøgda

Lars Vik mener Kjørbekkhøgda er det stedet med styggest bygning i distriktet vårt.

Foto: Carina Pevik / NRK

– Når vi ser rundt oss her, er det ikke vakkert. Det er et sted i Grenland som er styggest, og det er Kjørbekkhøgda. Det er det tristeste stedet i hele distriktet vårt.

Han synes det er trist at kjedene tjener store summer, men ikke tenker på fasaden og omgivelsene rundt butikkene sine.

– Det har jo selvfølgelig noe å si at folk handler der bygningene ser mer innbydende ut, sier Lars Vik.

Tegn på at materialet som er brukt er billig. Og dette er grunnen til at de kaller det "blikkboks".

Tegn på at materialet som er brukt er billig. Og dette er grunnen til at de kaller det "blikkboks".

Foto: Carina Pevik / NRK

Han etterlyser større bevissthet rundt arkitektur og bygningsestetikk.

– Det er viktigere at vi diskuterer og anmelder et nytt bygg enn en konsert. Konserten varer en kort stund, mens bygget skal stå i mange tiår, sier Lars Vik.

 • Funnet i god behold

  Den sju år gamle jenta som var savnet i Skien er funnet i god behold. Jenta blir gjenforent med foreldrene. Politiet var i ferd med å trappe opp leteaksjonen, som nå blir avblåst ifølge politiet. Jenta ble funnet av en lærer som var ute og lette.

  Laster Twitter-innhold
 • Leteaksjon etter 7 år gammel jente

  Politiet kaller inn ekstra mannskaper i letingen etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. – Jenta kom ikke hjem som avtalt. Det er mørkt og kaldt og vi tar dette på største alvor når det gjelder ei så ung jente, sier Terje Pedersen i politiet.

 • 7 år gammel jente savnet på Gulset

  Politiet leter etter ei 7 år gammel jente på Gulset i Skien. Jenta dro hjemmefra klokke 14.15. Hun har lyst hår og er iført en blå vinterjakke med små grønne, lilla og røde prikker.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.