– Akkurat på julaften synes jeg folk skal spise det de vil. Men det er all prøvesmakingen folk kanskje bør være litt forsiktig med, sier Jeanette Roede i Grete Roede.
På forespørsel fra NRK har Roede satt opp en liste som viser hvor mange kalorier ulik julemat inneholder. Både pinnekjøtt og ribbe inneholder mange kalorier, mens ulike fiskemiddager med torsk eller lutefisk har lavere innhold.
Lett å halvere inntaket
Jeanette Roede har noen enkle råd til hvordan folk kan kutte i antall kalorier, men likevel få god julemat.
– Ved å bytte ut ribbe, med svinestek. Og bruke en skysaus i stedet for ribbefett. Du kan blande medisterdeigen med litt karbonadedeig. Også kan du bytte ut medisterpølsene med en annen type pølser. Det er også en mulighet å bruke litt mindre fløte og smør i rotstappene, sier Roede.
Hun mener disse tipsene vil halvere antall kalorier i middagen.
Les også:
– Bryr meg ikke
– Jeg er glad i alt det der, sier Birger Sandberg.
Han kikker ned på tallerkenen som er dandert hos Meny Saga i Skien. På små lapper står det hvor mange kalorier de ulike rettene inneholder.
– Jeg bryr meg ikke kaloriene. Det gjør ikke noe at det er en del fett i det. Jeg spiser julemat både før og etter jul, smiler Sandberg.
– Du må løpe i timevis
På Sats Elixia i Porsgrunn er det flere som løper på mølle. Men i januar blir det enda flere.
– Ja, i januar er det mange som kommer hit med litt dårlig samvittighet. Du må løpe lenge for å bli kvitt en stor middag på 2000 kalorier. Jeg fulgte en dame her for noen dager tilbake, hun holdt på i tre timer og forbrant rundt 1000 kalorier. Det sier litt, sier personlig trener Marius Eftedal.