NRK Meny
Normal

Så glatt må det være før veien strøs

Statens vegvesen har strenge krav til når fylkesveier skal strøs.

Snø

Veiene må være glattere enn på en glattkjøringsbane, før Statens vegvesen strør.

Foto: NRK

– Her er det såpass glatt at jeg vil skli hvis jeg tråkker inn bremsene.

Det sier Espen Faane som er driftsleder i NCC. Faane peker på en datamaskin i bilen, mens han kjører på fylkesvei 37 i Telemark.

Datamaskinen viser friksjonstall på 0,25-0,29.

Må være glatt nok

Såpass glatt som på fylkesvei 37 må det være før vegvesenet velger å strø. Statens vegvesen har sammen med fylkeskommunen bestemt en landsdekkende standard for brøyting, strøing og salting.

Grensen for strøing er satt til et friksjonstall på 0,25. Årsaken er at dette regnes som nivået for hva det kan forventes å kjøre trygt på.

– Her målte vi en friksjon på 0,26-0,28. Det er innenfor kravene, men det vil oppleves som glatt, forteller Faane og peker på fylkesveien.

Statens vegvesen har strenge krav til når fylkesveier skal strøs.

Se TV-reportasjen om kravene til glatte veier.

Stopplengde på 45 meter

På glattkjøringsbanen til NAF, i 50 kilometer i timen og med like forhold som på fylkesveien, stanser bilen etter 45 meter.

– I 80 kilometer i timen ville det blitt opp mot 90 meter, forteller daglig leder ved banen Arvid Jensen.

 • Spredt HSN skaper trøbbel

  Høgskolen i Sørøst-Norge har støtt på problemer med universitetssøknaden fordi de er lokalisert for mange steder. Rektor Petter Aasen er overrasket over at dette blir et tema og vil rydde opp i eventuelle misforståelser. Høgskolen holder til i Telemark, Vestfold og Buskerud.

 • Anmelder skogeiere

  Organisasjonen Dyrenes Røst anmelder Cappelen og Løvenskiold-Fossum for brudd på dyrevelferdsloven. Skogeierne har satt ut tamme ender for at turister kan jakte. Jenny Rolness i Dyrenes Røst viser til at dyreeier ikke kan sette ut andunger, gjøre dem avhengige av foring, for så å ta fra dem maten.

 • Begge klubber kan straffes

  Både Fredrikstad FK og Notodden FK kan få straff av fotballforbundet. Direktør Nils Fisketjønn, sier de har skrevet til begge klubbene og bedt om en forklaring. Notodden mener det er urettferdig om de skal straffes for at fredrikstadsupportere skapte kaos.

 • Stopper på alle togstopp

  Tog på Sørlandsbanen skal fremdeles stoppe i Bø, Nordagutu, Lunde, Drangedal og Neslandsvatn også etter 2020. Det sier Frps Bård Hoksrud. Det var i forbindelse med at Sørlandsbanen skal konkurranseutsettes at spørsmålet om at toget skal ha færre stopp kom opp.

  Fotokonkurranse "Bevegelse" DEL 9
  Foto: Øistein Eriksen