– Mediene forhåndsdømmer politimannen

Advokat Heidi Ysen er rystet over medienes dekning av Bamblesaken, der en politimann er siktet for forsettlig drap. – Det er langt fra å gjøre en feilvurdering i en vanskelig situasjon, til å drepe et menneske, sier hun.

Heidi Ysen

Advokat Heidi Ysen går hardt ut mot det hun mener er forhåndsdømming av politimannen som er siktet for forsettlig drap i Bamble.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Skiensadvokaten Heidi Ysen skriver i et leserinnlegg i dag at hun reagerer sterkt på det hun mener er forhåndsdømming og ryktespredning i media.

Breviksbrua.

Politiet mener en politimann dyttet eller kastet Linn Madelen Bråthen utfor Breviksbrua natt til 3. august 2013.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Jeg skrev det innlegget fordi jeg er irritert og bekymret for det som kommer frem i media i denne saken. Det er opplagt at mediene skriver om saken, og at familien har behov for å kritisere politiet og den siktede politimannen, men man knytter rykter og spekulasjoner direkte opp mot at han er skyldig i drap.

– Jeg synes politimannen er forhåndsdømt, og at mediene er sensasjonspreget i denne saken.

Det var 3. august at Linn Madelen Bråthen ble funnet død ved Sandøya utenfor Brevik. En politimannen fra Telemark er siktet for forsettlig drap på 33-åringen.

Politiet mener mannen kan ha dyttet eller kastet kvinnen utfor Breviksbrua.

Les også:

Bør ikke fronte spekulasjoner

Ysen presiserer at det ikke er noen tvil om at det er galt av politimannen å først avgi falsk forklaring til politiet, men mener det er galt at mange kobler dette direkte mot at han er skyldig, uten å nyansere.

– Jeg skjønner godt at familien har behov for å fortelle at politimannen hadde tilgang til datamaskiner og andre personlige eiendeler, men jeg reagerer på at man spekulerer i at han skal ha forfalsket og skjult bevis. Der må mediene ha en grense for hva de formidler videre. Vi vet ingenting om dette.

Advokaten presiserer også at det er langt fra å være siktet, til å bli domfelt.

– Det kommer lite frem i denne saken, og det mener jeg er medienes ansvar.

– Politiet sier lite i denne saken. Bør ikke politiet må ta sin del av ansvaret for at mediene må gå til andre kilder?

– Jeg synes det er veldig farlig, for det vil ødelegge etterforskningen. Det er en grunn til at politiet ikke går ut med mye informasjon. Det kan ødelegge etterforskningen.

Les også:

– Mange teorier

Arne Lie

Politimannens forsvarer Arne Lie synes det er negativt at mannens versjon ikke kommer frem i media.

Foto: Rune Jensen / NRK

Arne Lie, politimannens forsvarer, har tidligere sagt til NRK at han reagerer på alt som kommer frem i media.

– Det er klart at det spekuleres mye, og det lages mange teorier. Det er kanskje ikke så rart, men det er kjedelig at ikke hans versjon kommer ordentlig frem.

– Føler han seg forhåndsdømt?

– Det har vi ikke snakket om. Han er mye mer opptatt av det som skjer videre.

Politimannen er nå inne i sin andre uke i isolasjon i fengsel, og har også medieforbud i alle fire ukene han sitter varetektsfengslet.

– For mye privat i media

Advokaten forstår at det er stor interesse for saken, men på en annen side mener han at fokuset er veldig rettet mot media og allmennheten, og ikke mot det saken egentlig dreier seg om.

– Er det som kommer frem i pressen for detaljert og privat?

– Ja, til dels blir det veldig privat. Jeg har ingen forståelse for blant annet hvorfor enkelte deler av pressen bruker fullt navn.

Les også: