NRK Meny
Normal

Denne russeren bor hos fylkesrådmannen

En russisk ordfører preger hverdagen til blant andre skiensordfører Hedda Foss Five og fylkesrådmann Evy-Anni Evensen i disse dager. – Han liker ikke brunost, men ellers går alt greit, sier Evensen.

Ruslan Tikhomirov og Hedda Foss Five

KOLLEGAER: Den russiske ordføreren Ruslan Tikhomirov og skiensordfører Hedda Foss Five hadde ifølge Five mye å snakke om da de møttes onsdag.

Foto: Privat

Ruslan Tikhomirov er ordfører i Shushary kommune, en bydel i St. Petersburg i Russland, med cirka 27.000 innbyggere.

De siste dagene har han imidlertid reist fra hjemstedet for å dele erfaringer med lederne i vårt fylket. Det hele er en del av utvekslingsprogrammet mellom KS og Russland som heter Presidentprogrammet.

– Det er vanlig at de bor på hotell, men jeg åpner hjemmet mitt så de kan lære mest mulig om landet vårt. Det er veldig hyggelig.

– Hvordan går dagene hos familien Evensen med et slikt besøk?

– Vi kjører sammen til og fra jobb på morgen og ettermiddag. På fylkeshuset har han veiledere og fulle dagsprogram. Han har allerede besøkt alle grenlandskommunene, samt Dalen og Tinn. På ettermiddagen tar vi han med på kulturelle aktiviteter.

Skeptisk til norsk pålegg

Evy-Anni Evensen

Fylkesordfører Evy-Anni Evensen forteller at hun glemte å ta en selfie med den russiske ordføreren da han bodde hjemme hos henne.

Foto: Hilde Marine Lindgren / NRK

Ruslan er på vei til Tinn i dag, mens fylkesrådmannen skal på en privat ferietur til New York når vi snakker med henne fra flyplassen. Evensen forteller at mannen hennes tar vare på den russiske ordføreren i hennes fravær.

– Han har fått smake på fårikål og akevitt, pannekaker og norsk pålegg. Han er litt skeptisk til brunost, men ellers liker han det meste.

Hva er det viktigste du har lært av den russiske ordføreren?

– Det overrasket meg at de også jobber med kommunereform. Han er veldig interessert i prosessene våre rundt kommunestruktur, og jeg har aldri tenkt på at de har samme problemer som oss.

– Nysgjerrig

Ordfører Hedda Foss Five i Skien møtte Ruslan Tikhomirov onsdag. Hun forteller om to lærerike og spennende timer.

– I tillegg til å orientere hverandre om kommunale driftsoppgaver, politisk organisering, arealplanlegging og mer, så var Tikhomirov svært interessert i temaet kommunestruktur og reformprosessen vi jobber med i Norge, sier Five.

NRK har forsøkt å få tak i Ruslan Tikhomirov og hans reisefølge i Tinn, men det har vært vanskelig.

 • Politifolk måtte hoppe til siden

  Politiet måtte hoppe til siden for å ikke bli påkjørt da de forsøkte å stanse en bil i høy fart i Bamble i Telemark i natt. Noe senere fikk de stanset bilen med en 22-åring. Han mistenkes for kjøring i narkotikarus, og har heller ikke førerkort.

 • Ibsenprisen delt ut i Skien

  Den nasjonale Ibsenprisen går i år til Malmfrid Hallum fra Lunner, som vinner prisen for stykket Solveigs 2. sang. Hallum får prisen på 150.000 kr, samt en statuett av Nina Sundbye.

  Malmfrid Hallum
  Foto: Lars Tore Endresen
 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Hei slo Urædd

  Hei slo Urædd 2–0 i en kvalifiseringsrunde i fotballcupen i kveld. Olivier Occean debuterte for Urædd, men kom ikke på skåringslista.