NRK Meny
Normal

Denne russeren bor hos fylkesrådmannen

En russisk ordfører preger hverdagen til blant andre skiensordfører Hedda Foss Five og fylkesrådmann Evy-Anni Evensen i disse dager. – Han liker ikke brunost, men ellers går alt greit, sier Evensen.

Ruslan Tikhomirov og Hedda Foss Five

KOLLEGAER: Den russiske ordføreren Ruslan Tikhomirov og skiensordfører Hedda Foss Five hadde ifølge Five mye å snakke om da de møttes onsdag.

Foto: Privat

Ruslan Tikhomirov er ordfører i Shushary kommune, en bydel i St. Petersburg i Russland, med cirka 27.000 innbyggere.

De siste dagene har han imidlertid reist fra hjemstedet for å dele erfaringer med lederne i vårt fylket. Det hele er en del av utvekslingsprogrammet mellom KS og Russland som heter Presidentprogrammet.

– Det er vanlig at de bor på hotell, men jeg åpner hjemmet mitt så de kan lære mest mulig om landet vårt. Det er veldig hyggelig.

– Hvordan går dagene hos familien Evensen med et slikt besøk?

– Vi kjører sammen til og fra jobb på morgen og ettermiddag. På fylkeshuset har han veiledere og fulle dagsprogram. Han har allerede besøkt alle grenlandskommunene, samt Dalen og Tinn. På ettermiddagen tar vi han med på kulturelle aktiviteter.

Skeptisk til norsk pålegg

Evy-Anni Evensen

Fylkesordfører Evy-Anni Evensen forteller at hun glemte å ta en selfie med den russiske ordføreren da han bodde hjemme hos henne.

Foto: Hilde Marine Lindgren / NRK

Ruslan er på vei til Tinn i dag, mens fylkesrådmannen skal på en privat ferietur til New York når vi snakker med henne fra flyplassen. Evensen forteller at mannen hennes tar vare på den russiske ordføreren i hennes fravær.

– Han har fått smake på fårikål og akevitt, pannekaker og norsk pålegg. Han er litt skeptisk til brunost, men ellers liker han det meste.

Hva er det viktigste du har lært av den russiske ordføreren?

– Det overrasket meg at de også jobber med kommunereform. Han er veldig interessert i prosessene våre rundt kommunestruktur, og jeg har aldri tenkt på at de har samme problemer som oss.

– Nysgjerrig

Ordfører Hedda Foss Five i Skien møtte Ruslan Tikhomirov onsdag. Hun forteller om to lærerike og spennende timer.

– I tillegg til å orientere hverandre om kommunale driftsoppgaver, politisk organisering, arealplanlegging og mer, så var Tikhomirov svært interessert i temaet kommunestruktur og reformprosessen vi jobber med i Norge, sier Five.

NRK har forsøkt å få tak i Ruslan Tikhomirov og hans reisefølge i Tinn, men det har vært vanskelig.

 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK
 • Får ikke realisert flerbrukshall

  Fyresdal sliter med å få realisert planen om å bygge en flerbrukshall i 2019. Det skriver Vest-Telemark Blad. Kommunen skulle legge av to millioner hvert år fra 2016 til 2019, men det har vist seg vanskelig med den økonomiske situasjonen i kommunen.

 • Stevner Porsgrunn kommune

  Rådgivergruppen VSO consulting stevner Porsgrunn kommune i forbindelse med nye Brevik oppvekstsenter.

  Eiendomssjef i Porsgrunn kommune, Terje Madsen, sier til PD at VSO consulting mener de er blitt betalt for lite.