NRK Meny
Normal

Russe-gutter med budskap på underbuksa

Alle mannlige russ i Grenland får en boksershorts påtrykket skriften «Jeg tar ansvar». – Overgrep og voldtekter skal ikke skje. Dette er en god sak, sier russ Håkon Wedding Nyheim.

Joakim Myhra, Håkon Wedding Nyheim, Erling Eknes og Ola Kringlåk mener aksjonen er viktig.

Joakim Myhra, Håkon Wedding Nyheim, Erling Eknes og Ola Kringlåk stiller sporty opp for å vise fram boksershortsen.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Den helt spesielle boksershortsen skal øke bevisstheten rundt voldtekter og andre seksuelle overgrep.

– Vi snakker lite om dette temaet, men jeg merker at folk allerede da de hørte om denne aksjonen snakket mer om faren for at voldtekter skjer i russetida, sier russepresident ved Skogmo videregående Martine Tveten til NRK.

En sårbar tid

Rundt 1000 boksershortser skal deles ut til mannlige russ i Grenland.

Det er Senter mot seksuelle overgrep i Telemark som står bak aksjonen rettet mot russen.

– Det skjer mange overgrep i ungdomstida og vi vet at russetida er en svært sårbar tid hvor flere opplever uønska seksuell kontakt, sier daglig leder Inger Lise Stølsvik.

Se video:

Alle mannlige russ i Grenland får en boksershorts påtrykket skriften "Jeg tar ansvar".

SE VIDEO: Russepresident Martine Tveten deler ut boksershortser. Joakim Myhra, Erling Eknes og Katrine Melfald Pedersen er positive til aksjonen.

Håper de tar imot shortsen

Tall fra nasjonalt kompetansesenter mot vold- og traumatisk stress viser at 10% av landets kvinner opplever å bli voldtatt i løpet av livet. 50% av dem som blir voldtatt opplever det før de fyller 18 år.

Stølsvik håper den mannlige russen tar imot boksershortsen, og at de forstår at dette er ment som en tillitserlæring fra Senter mot seksuelle overgrep i Telemark.

– Vi håper ikke at gutta blir fornærmet over at vi retter dette spesielt mot dem, men vi ønsker sterkt at alle gutta viser hvilken holdning de har og bryr seg dersom noen blir utsatt for overgrep, sier Stølsvik.

– Vi tar gjerne ansvar

Inger Lise Stølsvik og Katrine Melfald Pedersen fra Senter mot seksuelle overgrep i Telemark.

– Vi ønsker sterkt at alle gutta viser hvilken holdning de har og bryr seg dersom noen blir utsatt for overgrep, sier Inger Lise Stølsvik og Katrine Melfald Pedersen fra Sneter mot seksuelle overgrep i Telemark.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

På Skogmo videregående skole blir aksjonen tatt godt imot av gutta.

– Jeg setter stor pris på denne aksjonen. Jeg kjenner ei jente som har opplevd overgrep. Dette skal ikke skje med noen. Det er tragisk at noen opplever voldtekt, sier russ Håkon Wedding Nyheim.

Russen NRK møter denne dagen forteller alle at de vet at det ofte skjer flere overgrep i russetida.

– Det er alltid gøy med en gratis boksershorts, sier Ola Kringlåk og ler, men legger straks til at selv om aksjonsformen er litt artig tar han temaet på største alvor.

Målet med aksjonen er å gi alle en påminnelse om at de må behandle jentene godt, men like viktig er det at flere reagerer om de ser andre oppføre seg dårlig.

– Jeg kjenner ingen som kunne gjøre ei jente noe vondt, men hadde jeg vært vitne til overgrep ville jeg ha stoppa det, sier Kringlåk.

 • Urædd mister nøkkelspelar

  Veronica Amundsen forlet Urædd og går til 1. divisjonsrivalen Øvrevoll Hosle, skriv PD. Årsaka til klubbytet er at Amundsen har kome inn på skule i Oslo-området.

 • Sel 1700-tals kanne for 500.000

  Blomqvist auksjoner skal no selje ei kanne laga av tinndølen Knut Luraas-Rui. Kanna er laga på 1700-talet, og har vore i privat eige i meir enn 200 år, skriv Varden. Auksjonsforretningen reknar med at peisen blir opp mot 500.000 kroner.

 • Vil bygge ut riksveg 36

  Statens vegvesen skal lage ein rapport med tanke på korleis riksveg 36 frå Porsgrunn til Seljord kan byggast ut.
  Porsgrunn, Skien, Nome, Sauherad, Bø og Seljord kommunar er inviterte med i arbeidet, skriv Varden.

 • Seljord leiger i Kviteseid

  Seljord kommune manglar sjukeheimsplassar, og i fjor leigde kommunen 435 døgnplassar i nabokommunen Kviteseid. Det er no trong for å bygge fleire sjukeheimsplassar, seier kommunalsjef Kari Gro Espeland til Vest-Telemark blad.