Hopp til innhold

Magne har ruset seg i over 30 år- nå skal han spille Peer Gynt

– Det er ikke så mange av oss som hadde sett for seg dette.

Vidar Fles og Magne Kvande

Vidar Fles og Magne Kvande står på scenen for aller første gang på søndag, etter å ha levd et liv i rushelvete i over 30 år.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Magne Kvande (46) fra Skien har ruset seg siden han var 12 år gammel, og i vår avsluttet han behandling for rusavhengighet på Borgestadklinikken i Skien. Og for aller første gang i livet, skal han stå på en scene.

Rollen han skal spille; Peer Gynt av Henrik Ibsen.

– Jeg sa jo ganske fort ja til å ta rollen, men etter hvert begynte jeg å tenke hva det var jeg hadde kastet meg ut i. Jeg vet at dette er en veldig stor rolle, og jeg kjenner at jeg får selvtillit og vokser som menneske av dette, smiler han.

Hør Magne Kvande spille Peer Gynt:

Motivasjonen for å bli rusfri er stor. Blant annet for å kunne ha en rusfri hverdag der han selv bestemmer gjøremålene, ha en jobb å gå til og invitere datteren på besøk.

For fjerde år på rad tar Skien Diakonale senter initiativ til en solidaritetskonsert, hvor skuespillerne utelukkende består av rusmisbrukere. 12 personer har takket ja til å bli med.

– Tenk å få ta på seg en sånn rolle, sier Kvande entusiastisk.

Les også:

Ove Nordschau

Ove Nordschau spiller Knappestøperen i oppsetningen av Henrik Ibsens Peer Gynt.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Ønsker å gi noe tilbake

Skien Diakonale senter er et lavterskeltilbud for rusavhengige, og ble startet i 1979 av 20 menigheter i Skien, og består av dagsenter, natthjem og hybelhus.

Pengene fra konserten går til driften av senteret, som har gitt rusmisbrukerne mat og ofte tak over hodet. Alle artistene på konserten opptrer gratis. Brukerne stiller opp på konserten fordi de ønsker å gi noe tilbake til senteret.

Vidar Fles skal spille rollen som selveste Dovregubben. Han sier han ble litt lang i maska da de fikk vite at de skulle spille Peer Gynt.

Jeg ble lettere sjokket. Jeg trodde aldri jeg skulle spille Peer Gynt.

Dette er nok en livredningsstasjon for enkelte

Signe Marie Aaslund

– En redningsbøye

Senteret må ha penger for å gi alle som trenger det et tilbud, og alle vet hva senteret betyr.

– Senest i gå satt jeg og snakket med noen karer, og begge sa at om ikke de hadde hatt senteret så hadde de ikke levd i dag, sier daglig leder, Signe Marie Aaslund.

Alt er uhøytidelig, men likevel seriøst. For publikum skal få det aller beste. Og av Peer Gynt får de servert en tekst som Magne Kvande selv føler på kroppen.

– Jeg kjenner meg veldig igjen i mye av det Peer gjør. Han lyver og prøver å komme seg unna enhver situasjon i livet. Slik har jeg jo holdt på selv i mitt rusliv. Jeg kjenner meg jækla godt igjen altså, sier han.

Kvande sier at det er ikke hvem som helst som skal stå på scenen og fremføre Ibsens skuespill.

– Dette er folk som har hatt rusproblemer i 20–30 år. Når andre får høre hva vi skal gjøre, så blir de helt satt ut, sier han.