Hopp til innhold

Ruser seg på melk og brød

For de fleste er melk og brød vanlig kost, men for proteinintolerante kan inntaket av slike varer føre til psykisk ubalanse.

Kim Laurits Gunnerød/melk

Kim Laurits Gunnerød sier han mister kontrollen, og går inn i seg selv når han drikker melk eller spiser brød.

Foto: Privat/Sandrina Elisabeth Sandell

– Jeg mister kontrollen og går veldig inn i meg selv hvis jeg rører melk eller brød, forteller Kim Laurits Gunnerød (27) fra Holmestrand til NRK.no.

Den bilde og spøkefulle gutten var så vidt 14 år da han fant ut at han hadde proteinintoleranse. Som barn hadde han alltid slitt med magesmerter, men det ble aldri stadfestet hva som feilte ham.

I ungdomstiden ble ting verre, han begynte å få enda mer magesmerter og utviklet psykiske vansker.

– Jeg var langt nede psykisk, var sliten hele tiden, hadde smerter og var rett og slett helt nedbrutt. Det var den verste tiden, sier Gunnerød.

– Kan utløse psykiske sykdommer

Dr. med Karl-Ludvig Reichelt, forsker ved Rikshospitalet i Oslo, har i snart 30 år forsket på sammenhengen mellom matvarer og psykiske lidelser. Han mener å ha funnet ut at proteiner i melk og kornprodukter kan utløse psykiske lidelser som schizofreni, depresjoner, ADHD og autisme.

– Jeg har sett barn som har blitt satt på en diett uten melk og korn. De har stått opp på natten og sneket seg ned til kjøkkenet når foreldrene sover, for å drikke melk. Disse barna opplever abstinenser på samme måte som tørrlagte heroinmisbrukere, sier Reichelt.

Selv om Kim Laurits Gunnerød ved flere anledninger ble sendt til spesialister, fant de ikke grunnen til hans psykiske problemer. Det var ikke før en helsesøster på ungdomsskolen foreslo å kutte ut melk og korn fra kostholdet, at han merket en stor forskjell.

– Energien kom tilbake og jeg kunne leve et vanlig liv igjen. Det var deilig å vite at det ikke var meg det var noe galt med, men maten som gjorde meg sånn, sier Gunnerød.

– Det blir som en rus

For Gunnerød har det ikke kommet så langt som til å bli en avhengighet av det han ikke tåler, men han kjenner flere som har slitt med dette.

– Det blir jo som rus for dem. Jeg er glad jeg slapp unna det, sier han

Kilder i helsevesenet bekrefter overfor NRK.no at de har hatt tilfeller der pengebeslag har vært siste utvei for å begrense psykiatrisk pasienters melkeinnkjøp.

Omstridt forskning
Karl-Ludvig Reichelt

Dr.med Karl-Ludvig Reichelt har forkset på fenomenet i mange år, men forskningen hans er omdiskutert.

Foto: UIO-Rikshospitalet

Ifølge Reichelts forskning og en rekke utenlandske tester, er det dokumentert at riktig mat kan forebygge og behandle psykisk sykdom. Denne forskningen er kontroversiell og har møtt motstand innad i legestanden.

–Jeg sier ikke at Reichelt tar feil, men jeg har det tilgode å se det med mine egne øyne. Det kan være en blanding av mange ting som forårsaker disse psykiske problemene, sier psykiater Ann Færden til NRK.no.

– En utfordring i hverdagen

For Kim Laurits Gunnerød er livet som proteinintelorant komplisert. Han må planlegge enhver tur ut døra nøye, så han vet hvor han kan få tak i mat og drikke han tåler.

– Hvis jeg skal ut og reise må jeg ta kontakt med hotellet og sørge for at de har mat jeg kan spise, eller så må jeg ta med mat og drikke selv. Det kan bli litt mye av og til, sier Gunnerød.

Han mener likevel at livet uten et glass melk og brød til frokost, er bedre enn å leve i en proteinpåvirket og ruset tilstand.

Dette kan være symptomer på proteinintoleranse:

  • Mavesmerter/avføringsproblemer. Spesiell lukt.
  • Ekstrem konsum av visse matvarer, spiser mye av det som trolig ikke tåles, ”avhengighet”/ aversjon mot visse matvarer
  • AD/HD
  • Depresjoner
  • Mørke ringer under øynene/blekhet
  • Overømfintlig, søker ikke trøst på vanlig måte
  • Meget var overfor lyder og lys
  • Ekstrem grenseutprøving
  • Fryktløs for farlige forhold / Frykter helt ufarlige forhold
  • Lærevansker
  • Svært impulsiv

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark