NRK Meny
Normal

Rundvask på nyfødtintensiven etter virus

SKIEN (NRK): Et virusfunn gjør at nyfødtintensiven ved Sykehuset Telemark stenges inntil videre. Alle for tidlig fødsler og kompliserte fødsler overføres til andre sykehus.

Virus på nyfødtintensiven ved Sykehuset Telemark

STENGT: Ett av fem barn på avdelingen er smittet med adenovirus.

Foto: Robert Hansen / NRK

Klinikksjef Gunnar Gausel ved Sykehuset Telemark sier viruset gir øyekatarr.

Gunnar Gausel, klinikksjef Sykehuset Telemark

Klinikksjef Gunnar Gausel sier avdelingen ikke åpner før de er sikre på at smittekilden er borte.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Situasjonen er at vi har fått infeksjon med et spesielt virus på nyfødtintensivavdelingen, og som hovedsymptom gir øyekatarr.

Det var onsdag at seksjon for nyfødt intensiv ved Sykehuset Telemark ble stengt etter at det var påvist adenovirus.

Gausel sier det for tida er fem barn på avdelingen, og ett barn er smittet.

Sykehuset håper på å hindre ytterligere smittespredning blant barna som er på avdelingen.

Sykehuset vil derfor ikke legge inn flere barn.

– Jeg tror ikke vi vil få noen alvorlig spredning av virusinfeksjon av de barna som er hos oss, eller hos nye barn.

Å få virus inn på en nyfødtavdeling er alvorlig, og spesielt å få nyfødt inn på nyfødtintensiven hvor de spesielt svake nyfødte ligger.

Dersom sykehuset på forhånd nå vet at fødende kvinner vil trenge nyfødt-intensiven blir de derfor sendt til andre sykehus.

Advarer mot svært smittsom virusepidemi

Vet ikke når avdelingen åpner

Sykehuset jobber nå intenst for å få situasjonen under kontroll, men hvor lenge nyfødtintensiven må være stengt ved Sykehuset Telemark er uvisst.

– Det kan være snakk om dager, men vi må være sikre på at smittekilden er borte og at ingen nye barn er smittet.

Avdelingen skal nå vaskes ned, og sykehuset har eget regime for dette.

– Vi har allerede iverksatt tiltak og vil sette i verk en skikkelig nedvasking eller fjerning av smittestoff når vi er ferdig med denne episoden.

Kan gi akutte infeksjoner

Han sier dette ikke er alvorlig øyekatarr og tror ikke sykehuset nå skal få noen alvorlig spredning av virusinfeksjon hos barna på sykehuset eller nye barn.

– Som hovedregel er ikke dette noen alvorlig tilstand, men den er veldig plagsom og gir øyesmerter. Noen ganger kan viruset gi tilleggssymptomer, men vanligvis ikke, sier klinikksjef Gunnar Gausel.

 • Savner byantikvar i Kragerø

  Hege Baugstø Lier, (Ap) i hovedutval for samfunn i Kragerø savner stillingen som byantikvar. I siste møte foreslo Lier at Kragerø skal kjøpe byantikvar-tjenester fra Risør. Lier håper at Kragerø igjen kan dele på en byantikvar med naboen, skriver KV.

 • Kjøper USA-ambassade

  Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier eiendommer, hotell og hytter i Kragerø, har kjøpt den tidligere USA-ambassaden i Oslo sentrum. Salget er ikke bekreftet, men Finansavisen skriver at er skrevet salgskontrakt. Prisen skal være ca 500 mill kroner.

 • Snøscooterløyper kartlegges

  Snøscooterløypene i Vinje skal kartlegges i ein ny nasjonal database. –Dette vil ha stor verdi for politi og redningstjeneste, sier rådgiver Simon Storøy hos Fylkesmannen i Telemark. Det er miljødirektoratet som lager oversikten over løypetraseene.

 • Knakk stolpe-slo hull i hustak

  Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.