NRK Meny
Normal

Rundvask på nyfødtintensiven etter virus

SKIEN (NRK): Et virusfunn gjør at nyfødtintensiven ved Sykehuset Telemark stenges inntil videre. Alle for tidlig fødsler og kompliserte fødsler overføres til andre sykehus.

Virus på nyfødtintensiven ved Sykehuset Telemark

STENGT: Ett av fem barn på avdelingen er smittet med adenovirus.

Foto: Robert Hansen / NRK

Klinikksjef Gunnar Gausel ved Sykehuset Telemark sier viruset gir øyekatarr.

Gunnar Gausel, klinikksjef Sykehuset Telemark

Klinikksjef Gunnar Gausel sier avdelingen ikke åpner før de er sikre på at smittekilden er borte.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Situasjonen er at vi har fått infeksjon med et spesielt virus på nyfødtintensivavdelingen, og som hovedsymptom gir øyekatarr.

Det var onsdag at seksjon for nyfødt intensiv ved Sykehuset Telemark ble stengt etter at det var påvist adenovirus.

Gausel sier det for tida er fem barn på avdelingen, og ett barn er smittet.

Sykehuset håper på å hindre ytterligere smittespredning blant barna som er på avdelingen.

Sykehuset vil derfor ikke legge inn flere barn.

– Jeg tror ikke vi vil få noen alvorlig spredning av virusinfeksjon av de barna som er hos oss, eller hos nye barn.

Å få virus inn på en nyfødtavdeling er alvorlig, og spesielt å få nyfødt inn på nyfødtintensiven hvor de spesielt svake nyfødte ligger.

Dersom sykehuset på forhånd nå vet at fødende kvinner vil trenge nyfødt-intensiven blir de derfor sendt til andre sykehus.

Advarer mot svært smittsom virusepidemi

Vet ikke når avdelingen åpner

Sykehuset jobber nå intenst for å få situasjonen under kontroll, men hvor lenge nyfødtintensiven må være stengt ved Sykehuset Telemark er uvisst.

– Det kan være snakk om dager, men vi må være sikre på at smittekilden er borte og at ingen nye barn er smittet.

Avdelingen skal nå vaskes ned, og sykehuset har eget regime for dette.

– Vi har allerede iverksatt tiltak og vil sette i verk en skikkelig nedvasking eller fjerning av smittestoff når vi er ferdig med denne episoden.

Kan gi akutte infeksjoner

Han sier dette ikke er alvorlig øyekatarr og tror ikke sykehuset nå skal få noen alvorlig spredning av virusinfeksjon hos barna på sykehuset eller nye barn.

– Som hovedregel er ikke dette noen alvorlig tilstand, men den er veldig plagsom og gir øyesmerter. Noen ganger kan viruset gi tilleggssymptomer, men vanligvis ikke, sier klinikksjef Gunnar Gausel.

 • Fikk tur over Skien

  Fem luftballonger fløy i dag over Skien. For en av dem som var med ble det hele en stor overraskelse. Helena Byggstøyl trodde egentlig at hun skulle på skitur, men ble lurt av kjæresten. Han hadde planlagt en luftballongtur over Skien. Turen endte med en god landing på en gangsti rett ved Børsesjø.

  Luftballong over Skien.
  Foto: Helena Louisa Byggstøyl / privat
 • Tog sperrer linjen på Vestfoldbanen

  Togstrekningen mellom Larvik og Skien er stengt for togtrafikk. Det forteller NSB. Grunnen er at et tog sperrer linjen. Reisende må regne med forsinkelser og innstillinger. NSB skriver på sine nettsider at de organiserer busstransport på den stengte strekningen.

 • Elg måtte avlives

  Elgen som gikk gjennom isen i Vråvatn klarte å redde seg selv opp etter en lang stund i vannet. – Den kom seg opp på isen, hvor den sto oppreist en kort periode. Så la den seg ned. Viltnemnda måtte til slutte avlive den da den var kraftig nedkjølt, melder politiet.

  Elg gjennom isen i Vråvatn
  Foto: Politiet
 • Elg gjennom isen i Kviteseid

  En elg har gått gjennom isen 100 meter fra land på Vråvatn, cirka to kilometer fra Flatland. Viltnemnda og en patrulje fra politiet er på vei til stedet.