Hopp til innhold

Jubler over interessen for selvdyrket mat

SKIEN (NRK): Norsk landbrukssamvirke roser Telemark for at det satses så mye på urbant landbruk. – Fylket er et godt eksempel til etterfølgelse, sier de.

daglig leder ved Århus andelsgård, Tove Hoppestad

Daglig leder ved Århus andelsgård, Tove Hoppestad, er glad for at folks interesse for mat er større.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Vil du smake? spør daglig leder på Århus andelsgård, Tove Hoppestad.

Hun holder frem en asiatisk grønnsak som heter bladsennep.

– Den smaker som marsipan, sier hun.

Lange rader med alt fra asiatiske grønnsaker som bladsennep til brokkoli, løk og grønnkål gir gode smaker. Over tretti forskjellige grønnsaker er i disse dager klare for innhøsting.

Århus Andelsgård

Til Århus Andelsgård kommer 200 andelshavere for å plukke med seg økologiske grønnsaker til eget forbruk. Dette skryter landbruksdirektøren hos Fylkesmannen av.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Les også:

Vil ha grønne byrom

200 andelshavere drar til gården like utenfor Skien sentrum for å plukke med seg økologiske grønnsaker til eget forbruk. Det er nettopp dette arbeidet Fylkesmannens landbruksavdeling har systematisert og laget en strategi for. Landbruksdirektør Helge Nymoen sier at det er viktig å spre kunnskapen om hvor maten kommer fra.

– Vi ser behovet for at bybefolkningen også trenger en del kunnskap om det grønne næringslivet, og vi ligger midt i et matfat her i Grenland, sier Nymoen.

Norsk landbrukssamvirke, som representerer store deler av norsk matindustri, mener Telemark klarer å vise fram landbruket på en kulere måte.

Helge Nymoen

Landbruksdirektør hos fylkesmannen i Telemark, Helge Nymoen, mener det er viktig å sørge for at folk kan litt om det de spiser og får i seg.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I juli i år kom fylkesmannen i Telemark med en strategi for bynært- og urbant landbruk, noe Norsk landbrukssamvirke mener er et eksempel til etterfølgelse.

– Telemark er et foregangsfylke

Bynært- og urbant landbruk har blitt trendy. Folk vil dyrke og sanke sin egen mat. Over hele landet står folk i kø for å få være med i en andelsgård, bare i Oslo står 1200 familier på venteliste, og Bergen måtte sette stopp fordi ventelista ble for lang.

Kommunikasjonsrådgiver i Norsk landbrukssamvirke, Frida Johansen trekker fram Telemark som et foregangsfylke.

– Telemark har ikke bare satt urbant landbruk på agendaen, men også satt i gang en strategi som gjør at alle i landbruket i Telemark lett kan kommunisere og dele kunnskap om maten vi spiser, sier Johansen.