NRK Meny
Normal

Raser over regjeringens avslag til Ineos

Både Høyres ordførerkandidat i Bamble og Rødt i Telemark raser over statens nei til å stille som lånegarantist for Ineos i Bamble. Petrokjemianlegget kan bli bygget ut for 8 milliarder kroner, men trenger statlig hjelp.

Leder for Rødt i Telemark, Ole Roger Dyrkorn, er svært skuffet over at regjeringa ikke vil gi Ineos bankgarantier.

STÅR SAMLET: Administrerende direktør Magnar Bakke og Ole Roger Dyrkorn i Rødt står på samme side i Ineos-kampen.

Ole Roger Dyrkorn, leder for Rødt i Telemark

Rødt-leder Ole Roger Dyrkorn mener det er tragisk for både Grenland og Norge at staten ikke støtter industrien i Bamble.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Det er en tragedie for den norske nasjon, for industriutviklingen i Norge, for Telemark som fylke, for Grenland som region og spesielt for Bamble som vertskommune for Ineos, sier Ole Roger Dyrkorn, leder for partiet Rødt i Telemark.

I dag ble det kjent at staten ikke vil stille som garantist slik at de britiske eierne av Ineos kan få lånt penger til å finansiere en utbygging til rundt 8 milliarder kroner. Investeringen kan bety over 100 nye arbeidsplasser ved petrokjemibedriften.

– Hvor er den blå-blå-regjeringa som skal være talspersoner for NHO, industrien og næringslivet? spør Dyrkorn.

Næringsminister Monica Mæland (H) ble orientert om planene da hun besøkte anlegget i Bamble i fjor. Nå sier hun at regelverket ikke tillater slik støtte.

– Det Ineos har søkt om er en ordning vi ikke har. Jeg har i stedet henvist til det virkemiddelapparatet vi har i Norge, gjennom Innovasjon Norge og Siva og anbefalt de ordningene vi har, sier næringsminister Monica Mæland (H) til NRK.

Støtter ikke egen statsråd

Unni Brekka Kiøsterud, ordførerkandidat Høyre i Bamble

Ordførerkandidat for Bamble Høyre, Unni Brekka Kiøsterud, sier hun vil kjempe videre for Ineos.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Høyres ordførerkandidat i Bamble, Unni Brekka Kiøsterud, går imot sin egen næringsminister.

– Vi kommer til å kjempe side om side med Ineos for å jobbe for å få viktige og gode løsninger for Ineos og påvirke slik at Ineos kan fortsette å være en god utviklingsaktør i Bamble.

Krever ny vurdering

Rødt-lederen viser til garantiinstituttet GIEK, som har en paragraf som gjelder investeringslån til blant annet skip. Ifølge Dyrkorn ble denne revidert rundt 1. mai, og han mener regjeringa også burde revidert paragrafen som gjelder for Fastlands-Norge.

– Kanskje det er sånn at byråkratiet har en lapp der det står vær varsom – ikke forstyrr eller gjør noe som påvirker EØS-avtalen?

Unni Brekka Kiøsterud vil fortsette å kjempe for industrien på land og for å få nyinvesteringer på Ineos.

– Det har enormt mye å si – ikke bare for disse 100 nye arbeidsplassene, men også for underleverandører og vekst i vår region, avslutter hun.