NRK Meny
Normal

Gode ferieminner med Røde Kors

SKIEN (NRK): Mange barn gruer seg til å komme tilbake til skolen etter sommerferien fordi de ikke har ferieturer og opplevelser å fortelle om. Med konseptet «Ferie for alle» håper Røde Kors å jevne ut de store forskjellene barn kan oppleve.

Anita og datteren

Anita fra Skien, datteren og hennes to andre barn er en av de mange familiene som har benyttet seg av ferieordningen til Røde Kors.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

På landsbasis benyttet 3 070 deltakere seg av tilbudet i fjor. Ferieordningen er til for barnefamilier som sliter økonomisk, og ikke har andre muligheter til å finne på noe i feriene.

Anita og datteren hennes på tre år sitter sammen med Jeanette Arnesen Eriksrød fra Røde Kors og ser på bilder. Bildene er fra ferieturen de hadde sammen i fjor sommer.

– Husker du at vi fisket krabber, spør moren.

– Ja, og der er jeg, svarer datteren med et stort smil, og peker på et bilde av seg selv.

Gode minner fra sommerferie

Anita, datteren (3) og Jeanette Arnesen Eriksrød fra Røde Kors ser tilbake på gode minner fra sommerferien i fjor.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Flott tilbud

Anita, datteren og hennes to andre barn er en av mange familier som har benytta seg av ferieordninga til Røde Kors, «Ferie for alle».

– Det er et veldig flott tilbud, spesielt for meg som ikke har så mye penger å bidra med til ferier. Vi har hatt det kjempefint på turene sammen med Røde Kors, forteller hun.

Treåringen forteller om fisking, krabber og mye lek.

– Vi har mange gode minner alle sammen, tilføyer moren.

– Viktig å ha noe å fortelle

Med ferieordningen, som er gratis, håper Røde Kors å jevne ut de store forskjellene som barn kan oppleve etter ferier.

Jeanette Arnesen Eriksrød

Jeanette Arnesen Eriksrød i Telemark Røde Kors sier det fortsatt er ledige plasser igjen til årets «Ferie for alle».

Foto: Røde Kors

– Hensikten er å skape opplevelser som barn kan ta med seg tilbake til skolen etter skoleferier, sier Jeanette Arnesen Eriksrød, som er prosjektleder for ferieordningen i Telemark Røde Kors.

For når det ringer inn til første time etter sommerferien er det mange barn som gruer seg. Klassekameratene har kanskje vært i Dyreparken, i USA eller i Syden.

– Det er kjempeviktig for barn at de har noe å fortelle om etter feriene, slik at de ikke føler seg utenfor. Det må være veldig vanskelig for de barna som må si at de bare har vært hjemme i ferien sin, når vennene har mange opplevelser å fortelle om, sier Anita.

Snart søknadsfrist

Eriksrød har selv vært med som frivillig leder på ferieturene. Det har gitt henne uforglemmelige opplevelser.

– Vi hadde med oss ei lita jente som aldri hadde vært ved sjøen før. Hun fikk på seg redningsvest og hoppet i vannet, og spratt opp igjen som en kanon. Ansiktsuttrykket hennes var ubetalelig da hun utbrøt; «Hva har dere gjort? Har dere tatt salt i vannet?», og det er sånne opplevelser man lever på lenge, sier Eriksrød.

Mange av familiene som er med på ferieordningen kommer i kontakt med Røde Kors gjennom kommunen eller andre instanser, men det er også mulig å søke om plass.

– Hvis man ønsker å være med på ferie, kan man ta kontakt med sitt lokale Røde Kors-kontor. Søknadsfristene nærmer seg, og noen steder er det fortsatt ledige plasser, avslutter Eriksrød.