Roberts mamma: – Det ble en fantastisk opplevelse

PORSGRUNN (NRK): Konfirmasjonsgudstjenesten med Robert ble ikke helt som planlagt, da gutten snudde og gikk ned fra alteret. Men så fulgte presten etter ...

Konfirmasjon i Eidanger kirke

SPESIELL KONFIRMASJON: Prest Rune Doksrød og kateket Anders Morholmen ble med Robert Zak ned på gulvet foran alteret under konfirmasjonsgudstjenesten.

Foto: Privat

Det skulle være en vanlig konfirmasjonsgudstjeneste i Porsgrunn. Nå blir videoen delt tusenvis av ganger på nettet.

Usikker på om det ville gå bra

2. mai var det flere konfirmasjonsgudstjenester i Eidanger kirke i Porsgrunn. En av konfirmantene var Robert Zak, han har Angelmans Syndrom, som er en alvorlig grad av psykisk utviklingshemming. Mor, Hanne Gro Dalene sier hun var i tvil om hun skulle la Robert konfirmere seg.

Hanne Gro Dalene

Mor Hanne Dalene sier hun var usikker på om hun skulle la Robert stå til konfirmasjon. Nå er hun glad at hun valgte å gjøre det.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Jeg var veldig i tvil. Jeg hadde hørt fra mange foreldre med delte meninger og erfaringer. Mange har bare hatt et selskap, fordi de ikke trodde det ville gå bra i kirka.

– Ble sittende og måpe

Da Robert skulle fram for å få forbønn fra presten skjedde det spesielle: Robert kneler først ved alterringen, men snur seg og aker seg nedover gulvet og setter seg med ryggen til presten. Presten går etter og setter seg ved siden av Robert. Ansiktet lyser opp og det hele blir en veldig hjertevarm seanse.

Klipp fra Konfirmasjons Gudstjenesten til Robert i Eidanger Kirke. Det ble en flott opplevelse......

Publisert av Hanne Gro Dalene Onsdag 6. mai 2015

Hanne forteller at hun kjente hun ble varm og stresset da sønnen snudde ryggen til prestene. Hun ble svært overrasket over måten prestene løste det.

– Jeg ble sittende og måpe og kjente at dette ble snudd til en fantastisk positiv opplevelse. Robert syntes det var kjempefint. Det synes på videoen også, han lyste opp da de kom og satte seg ved siden av han.

– Noe av det sterkeste vi har vært med på

Hanne Dalene roser de ansatte ved menighetskontoret i Eidanger. De hjalp til med forberedelsene til konfirmasjonen. Hun og Robert fikk være med på øvinger og ble forberedt på alt som skulle skje under gudstjenesten.

Prest Rune Doksrød og kateket Anders Morholmen sier de følte at Robert fikk dem med seg ut på gulvet. Det ble en sterk opplevelse for dem begge.

– Vi gav hverandre en klem etter gudstjenesten og sa til hverandre at dette var noe av det sterkeste vi har vært med på, sier Doksrød.