Hopp til innhold

– Vanskelig å utnytte verdensinteressen

Interessen for den lille byen Rjukan har eksplodert, men kommunen sliter med markedsføringen. Om få dager kommer blant andre CBS News fra USA, britiske BBC og kinesisk TV til Tinn kommune.

Hege Næss, Karin Rø og Britt-Eva Eggerud

Hege Næss, Karin Rø og Britt-Eva Eggerud på turistkontoret har virkelig travle dager.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Fjellbyen nede i den mørke dalen er nå vitne til en opptur mange innbyggere ikke har opplevd maken til så lenge de har bodd på Rjukan.

Antall besøkende ved flere attraksjoner i området øker med opp mot 40 prosent, og butikkene jubler over gode salgstall.

Rådhusplassen i Rjukan

Her skal sola endelig skinne om vinteren, på Rådhusplassen på Rjukan

Foto: Anne Lognvik

– Det er virkelig nå det skjer på Rjukan. Det kan sammenlignes med en snøball som har begynt å rulle. Plutselig vet alle utenfor Rjukan hva som skjer, og de spør og graver om prosjektene våre, sier ordfører i Tinn Steinar Bergsland (H).

Les også: Solspeilet engasjerer hele verden

Storproduksjon fra NRK

Det hele braker løs 31. oktober, da det er åpning av det mye omtalte solspeilet. Et speil høyt oppe i fjellsiden som skal gi sol til innbyggerne hele vinteren. Det hele skjer på dagen 100 år etter at ideen ble lansert første gang.

Neste år starter innspillingen av en av NRK dyreste produksjoner noensinne, «Kampen om tungtvannet». En serie på seks episoder om sabotasjeaksjonen og hva som skjedde på Rjukan i krigsårene.

Ikke nok med dette, så planlegges det også å lage TV-serie om tungtvannsaksjonen i Hollywood. Den kjente produsenten Danny Boyle, som står bak storfilmene «Slumdog Millionaire» og «Pearl Harbor», presenterte prosjektet i forrige uke.

Ikke rart kommunen svetter litt om dagen.

Steinar Bergsland

Ordfører i Tinn Steinar Bergsland er begeistret over alt som skjer på Rjukan for tiden, men svetter også litt mellom øktene. Bak skimter vi statuen av han som regnes som grunnleggeren av Rjukan, Sam Eyde.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Trenger profesjonell hjelp

– Det er lett å være ordfører fordi det skjer så mye positivt, samtidig som vi tenker mye på hvordan vi kan bruke alt som skjer til å reklamere best mulig for kommunen.

Alt som skjer har stor verdi, men vi vet ikke helt hvordan vi skal bruke mulighetene dette gir oss.

Steinar Bergsland

– Klarer dere å utnytte alt som skjer til det beste for kommunen?

– Nei, der har vi mye å gå på. Alt som skjer har stor verdi, men vi vet ikke helt hvordan vi skal bruke mulighetene dette gir oss. Vi trenger mer profesjonell hjelp, og dette er noe vi jobber med, sier Steinar Bergsland.

Han forteller at de har engasjert erfarne hjelpere i arbeidet med Solspeilet, men trenger altså flere fremover.

Se video av monteringen av solspeilet:

Bygger solspeil på Rjukan

Bygger solspeil på Rjukan

Turistkontoret snudd på hodet

Når NRK tar en rusletur gjennom gatene på Rjukan er det ingen tvil om at det ligger et positivt slør over byen. Vi overhører engasjerte samtaler om TV-serie og solspeil.

Jan Køhn har bodd på Rjukan i 83 år, og følger fortsatt spent med.

– Alt som skjer er helt nydelig. Det er bra at Rjukan kommer på kartet, selv om jeg har klart meg fint uten solspeilet i 83 år, sier han.

Damene på turistkontoret i byen forteller at ukene etter høstferien egentlig er en rolig periode, men nå er alt snudd på hodet.

– Folk ringer og kommer innom for å snakke om alt som skjer. Turister utenfra er også veldig nysgjerrige. Vi har masse å gjøre her nå, sier Britt-Eva Eggerud og Karin Rø.

Solspeilet på Rjukan.

Solspeilet kan skimtes langt der oppe i fjellsiden.

Foto: Anne Lognvik / NRK