NRK Meny
Normal

Risikerer massepermitteringer ved skipsverft

Dersom ikke skipsverftet Vard i Brevik får på plass nye avtaler før sommeren, står arbeidsplassene til de 135 ansatte i fare.

Vard Skipsverft

TØFFE TIDER: Vard i Brevik er avhengig av å få i land nye leveringsavtaler før sommeren for å unngå permitteringer.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Skipsverftet har avtale om å levere fire skip til Island Offshore på Sunnmøre. Men i likhet med mange andre selskaper knyttet til oljebransjen, sliter Island Offshore økonomisk. Selskapet har derfor bedt om å få utsatt leveringen av to skip fra Vard i Brevik, og det kan få konsekvenser for de ansatte i Brevik.

– Vi er i tett dialog med Island. De har utfordringer på sine markeder og ønsker utsettelse på et par skip. Det er klart at det i så fall er utfordrende for oss ved at vi kan få hull i produksjonen, sier verftsdirektør Lars Ivar Bøe ved Vard i Brevik.

Lars Ivar Bøe

Verftsdirektør Lars Ivar Bøe jobber på spreng for å hanke inn flere oppdrag for verftet i Brevik.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Kan bli permittert

Seks ansatte ved Vard har vært permittert siden i fjor høst på grunn av de tøffe tidene i bransjen, og flere av de totalt 135 ansatte står i fare for permitteringer dersom ikke nye avtaler kommer på plass.

– Hvis vi ikke får inn flere oppdrag, kan det være fare for det, sier Bøe.

Bøe håper regjeringen utvider permitteringsordningen fra dagens 30 uker til 52 uker, og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) har varslet at hun vil vurdere en utvidelse.

– Da ville få fått et bedre spillerom og vært mer fleksible på å finne gode løsninger sammen med våre kunder og de ansatte.

Ber om regelendring

Robin Kåss

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, mener det er nødvendig å sette i gang målrettede tiltak for å hindre arbeidsledighet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), er ikke overrasket over situasjonen på Vard. Han støtter Bøe og håper regjeringen nå vil endre permitteringsreglene.

– Det som er helt avgjørende nå er at regjeringen innser alvoret i den situasjonene som er i hele Norge, knyttet til denne bransjen. Det som må gjøres så fort som mulig er å endre permitteringsreglene, sier han.

Bekymret for jobbene

Hovedtillitsvalgt Alf Kåsene sier de ansatte er urolige for hva våren vil bringe.

– De tenker. Det er lett for å bli noe prating også. Det er ikke mer en naturlig at de er bekymret, sier Kåsene til NRK.

Alf Kåsene

Hovedtillitsvalgt Alf Kåsene sier de ansatte er bekymret for om det blir permitteringer fremover.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Samtidig krysser han og de ansatte fingrene for at ledelsen vil klare å få på plass nye avtaler.

– Vi må jo håpe at de kan få inn noe og klare og få leid ut noen folk og prøve å få inn noe arbeid, men sånn som markedet er nå, er det trangt.

Satser på nye avtaler

I likhet med de ansatte har verftsdirektøren tro på at de skal få i land nye avtaler slik at de kan unngå nye permitteringer.

– Vi jobber knallhardt med å få inn andre oppdrag. Vi har flere spennende prosjekter som vi jobber med som vi håper skal slå til frem mot sommeren, sier verftsdirektør Lars Ivar Bøe.