NRK Meny
Normal

Risikerer å måtte stoppe opp i konkurranser

Eivind Romberg Kvaale fra Høydalsmo sier han har lært seg å takle hjertefeilen som gjør at han må ta pauser i langrennsløypa.

Eivind Romberg Kvaale

Langrennsløper Eivind Romberg Kvaale på Beitostølen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

27. januar i år. NM-stafett og laget fra Høydalsmo har en god dag. Så må Eivind Romberg Kvaale stoppe opp. Han kjenner hjerteflimmer.

– Det er mange som har samme type hjertefeil som meg, men det blir litt ekstra oppmerksomhet når du må stoppe opp under en stafett i NM, sier Romberg Kvaale.

Han har kjent til feilen siden han var 13 år og siden har han vært gjennom grundige medisinske undersøkelser.

Ikke farlig

Eivind Romberg Kvaale

Eivind Romberg Kvaale er inne i sitt første år som seniorløper.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Han er trygg på at det ikke er farlig og at den ikke vil hindre hans utvikling som skiløper. Bortsett fra at han må stoppe opp når han kjenner at hjertet slår ujevnt.

– Jeg er innforstått med at noen løp i løpet av vinteren kan bli ødelagt, men det er mange løp så det skal gå bra.

Romberg Kvaale har funnet ut at hvis han setter seg ned på huk og legger press på muskulaturen i beina. Da reduseres perioden med hjerteflimmer.

– Hvis jeg mister ett minutt er hele løpet ødelagt. Hvis jeg bare taper 5–10 sekunder, så mister jeg kanskje bare noen få plasseringer.

Han sier at flere langrennsutøvere har lignende problemer, så han rådfører seg med andre.

Fra junior til senior

Langrennsløperen fra Høydalsmo trekker fram to sportslige høydepunkt i karrieren så langt: Sølv i junior-NM i 2011 og 15. plass i sprinten under senior-NM i vinter.

Den siste plasseringen bidro til at han fikk plass på laget Team Veidekke Oslofjord, som er et lag organisert under Norges Skiforbund.

Dermed får han økonomiske og sportslige rammer som gjør det mulig å satse på langrennskarrieren.

I år er Eivind Romberg Kvaale første års seniorløper og det betyr blant annet at han har trent mer enn tidligere sesonger.

– Det begynner å nærme seg det nivået hvor jeg ikke kan trene mer. Hvis jeg trener for mye, så kan jeg ødelegge en hel sesong. Så det er bedre å trene litt for lite enn litt for mye.

 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.

 • 98 kundar utan straum

  Laurdag klokka 17.00 er 98 kundar i Telemark og Vestfold utan straum, melder Skagerak Energi. Det blir arbeidd alle stader der det er feil, og selskapet håpar alle får attende straumen i løpet av kvelden.

 • Mindre personskadar

  I kollisjonen ved Gaustablikk skianlegg fekk to personar mindre skadar. Dei to siste er uskadde. Alle fire er undersøkt av lege på staden.

 • Front mot front

  To personbilar har kollidert front mot front like ovanfor Gaustablikk skianlegg. Det var fire personar i bilane, alle er ute. Det er meldt om personskade og store materielle skadar på bilane. Naudetatane rykkjer ut.