NRK Meny
Normal

Ringer etter hjelp på grunn av terrorfrykt

SKIEN (NRK): Mental Helses hjelpetelefon har hatt stor pågang i sommer. I flere av samtalene er nylige terrorangrep i Europa et tema.

Hjelpetelefon

HJELPER FLERE: På kontorene til Mental Helse i Skien sitter Jorunn og besvarer hjelpetelefonen. De får flere henvendelser daglig fra folk som er redde for terrorangrep.

Foto: Jonas Fossing / NRK

Siden 1. juni i år har mental helse besvart 8566 anrop og 915 henvendelser på nett. Flere av dem som ringer er bekymret terrorangrepene i Europa den siste tiden.

Truls Bjaaland

Truls Bjaaland i Mental Helse forteller at årsaken til at folk tar kontakt ofte er sammensatt, men at den blir forsterket på grunn av terroren i Europa.

Foto: Jonas Fossing / NRK

– For personer som allerede er engstelige og har angst, vil oppslagene om terrorangrep gjøre ting enda tyngre, sier Truls Bjaaland i Mental Helse.

Det var Varden som først omtalte saken.

Ikke direkte berørt

De som ringer er sjelden direkte berørt av disse hendelsene, men de er bekymret for utviklingen i Europa.

– Svært få er direkte involvert, men dette danner et fryktbilde av hverdagen deres. Mange blir enda reddere for å gå ut og ta del i daglige gjøremål.

Han forteller at mange av dem som tar kontakt sliter med å begripe terrorisme.

– De syntes det er mye ondskap, og har vanskeligheter med å begripe at mennesker er i stand til å gjøre slike ting.

Frykter terror i Norge

Media, i sin dekning av angrepene, gjør ikke situasjonen noe lettere, mener Bjaaland.

– Bildene man får direkte fra hendelsene via media hvor de ser hvor brutalt det er, som kommer uten forvarsel, gjør sterkt inntrykk på dem.

Terrorfrykten gjør at samtalene blir lengre og tyngre, forteller han.

– De er redd for at de skal skje her i Norge når de ser hva som skjer i Europa. I tillegg har de 22. juli friskt i minne. De blir sittende alene med disse tankene og ting blir vanskeligere og tyngre.

 • Til sykehus etter ulykke

  Politiet melder at de er ferdige i Hulkavegen, der en bil kjørte av veien. En kvinne er kjørt til sykehus for sjekk etter ulykken.

 • Odd går digitalt

  Odd har inngått en avtale om å bli en digital innholdskanal, og har signert kontrakt på 5,8 millioner kroner. Gullpila.no skal være en kanal for inspirasjon, underholdning og læring, ifølge en pressemelding fra klubben.

 • Bil av veien i Skien

  En bil har kjørt av veien på Hulkavegen i Skien. Politi og ambulanse reiser til stedet. Det er en person i bilen, men skadeomfanget er ukjent.

 • Mot ny rekord på Rjukan

  Industriarbeidermuséet kan slå den gamle besøksrekorden i år. Rekorden fra 1993 er på over 51.000 besøkende. Tungtvannsserien på TV og annen medieomtale har økt interessen for museet, skriver Varden.

  Tungtvannsampull
  Foto: Petter Melsom / NRK