NRK Meny
Normal

Ringer etter hjelp på grunn av terrorfrykt

SKIEN (NRK): Mental Helses hjelpetelefon har hatt stor pågang i sommer. I flere av samtalene er nylige terrorangrep i Europa et tema.

Hjelpetelefon

HJELPER FLERE: På kontorene til Mental Helse i Skien sitter Jorunn og besvarer hjelpetelefonen. De får flere henvendelser daglig fra folk som er redde for terrorangrep.

Foto: Jonas Fossing / NRK

Siden 1. juni i år har mental helse besvart 8566 anrop og 915 henvendelser på nett. Flere av dem som ringer er bekymret terrorangrepene i Europa den siste tiden.

Truls Bjaaland

Truls Bjaaland i Mental Helse forteller at årsaken til at folk tar kontakt ofte er sammensatt, men at den blir forsterket på grunn av terroren i Europa.

Foto: Jonas Fossing / NRK

– For personer som allerede er engstelige og har angst, vil oppslagene om terrorangrep gjøre ting enda tyngre, sier Truls Bjaaland i Mental Helse.

Det var Varden som først omtalte saken.

Ikke direkte berørt

De som ringer er sjelden direkte berørt av disse hendelsene, men de er bekymret for utviklingen i Europa.

– Svært få er direkte involvert, men dette danner et fryktbilde av hverdagen deres. Mange blir enda reddere for å gå ut og ta del i daglige gjøremål.

Han forteller at mange av dem som tar kontakt sliter med å begripe terrorisme.

– De syntes det er mye ondskap, og har vanskeligheter med å begripe at mennesker er i stand til å gjøre slike ting.

Frykter terror i Norge

Media, i sin dekning av angrepene, gjør ikke situasjonen noe lettere, mener Bjaaland.

– Bildene man får direkte fra hendelsene via media hvor de ser hvor brutalt det er, som kommer uten forvarsel, gjør sterkt inntrykk på dem.

Terrorfrykten gjør at samtalene blir lengre og tyngre, forteller han.

– De er redd for at de skal skje her i Norge når de ser hva som skjer i Europa. I tillegg har de 22. juli friskt i minne. De blir sittende alene med disse tankene og ting blir vanskeligere og tyngre.

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.