NRK Meny
Normal

Ringer etter hjelp på grunn av terrorfrykt

SKIEN (NRK): Mental Helses hjelpetelefon har hatt stor pågang i sommer. I flere av samtalene er nylige terrorangrep i Europa et tema.

Hjelpetelefon

HJELPER FLERE: På kontorene til Mental Helse i Skien sitter Jorunn og besvarer hjelpetelefonen. De får flere henvendelser daglig fra folk som er redde for terrorangrep.

Foto: Jonas Fossing / NRK

Siden 1. juni i år har mental helse besvart 8566 anrop og 915 henvendelser på nett. Flere av dem som ringer er bekymret terrorangrepene i Europa den siste tiden.

Truls Bjaaland

Truls Bjaaland i Mental Helse forteller at årsaken til at folk tar kontakt ofte er sammensatt, men at den blir forsterket på grunn av terroren i Europa.

Foto: Jonas Fossing / NRK

– For personer som allerede er engstelige og har angst, vil oppslagene om terrorangrep gjøre ting enda tyngre, sier Truls Bjaaland i Mental Helse.

Det var Varden som først omtalte saken.

Ikke direkte berørt

De som ringer er sjelden direkte berørt av disse hendelsene, men de er bekymret for utviklingen i Europa.

– Svært få er direkte involvert, men dette danner et fryktbilde av hverdagen deres. Mange blir enda reddere for å gå ut og ta del i daglige gjøremål.

Han forteller at mange av dem som tar kontakt sliter med å begripe terrorisme.

– De syntes det er mye ondskap, og har vanskeligheter med å begripe at mennesker er i stand til å gjøre slike ting.

Frykter terror i Norge

Media, i sin dekning av angrepene, gjør ikke situasjonen noe lettere, mener Bjaaland.

– Bildene man får direkte fra hendelsene via media hvor de ser hvor brutalt det er, som kommer uten forvarsel, gjør sterkt inntrykk på dem.

Terrorfrykten gjør at samtalene blir lengre og tyngre, forteller han.

– De er redd for at de skal skje her i Norge når de ser hva som skjer i Europa. I tillegg har de 22. juli friskt i minne. De blir sittende alene med disse tankene og ting blir vanskeligere og tyngre.

 • Trafikkulykke i Skien

  Det har vært en trafikkulykke hvor fire personer er involvert på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien. Skadeomfanget er ukjent, men nødetatene er på stedet, melder politiet.

 • Ønsker idrett på Stevneplassen

  Ordfører i Skien Hedda Foss Five ønsker at det skal legges tilrette for idrett på Stevneplassen i Skien. Hun mener at et idrettsanlegg på Stevneplassen tilknytta Odd og Toppidrettsgymnaset vil være gunstig, skriver Varden.

  Stevneplassen i Skien
  Foto: NRK
 • Frykter for barnas sikkerhet

  Elever og ansatte ved Kjølnes ungdomsskole er bekymra over at Vegvesenet har utsatt å lage en ny undergang ved Lilleelvkrysset i Porsgrunn. De er redde for sikkerheten til barn og unge som ferdes i området, og som har dette som skolevei.

 • Flere bruker kyststien i Bamble

  Bedre merking og tilrettelegging med broer og trapper har ført til en kraftig økning i bruken av kyststien i Bamble. Det siste året har mer enn 42 000 turgåere passert telleapparatet på kyststien langs Langesundhalvøya.