NRK Meny
Normal

Freder kanalen i jubileumsåret

Telemarkskanalen er en del av fortellingen om Norge. Nå fredes øvre del av kanalen, og det inviteres til fest for jubilanten som fyller 125 år.

Victoria i Vrangfoss sluse

VETERAN: MS «Victoria» har trafikkert Telemarkskanalen siden 1882.

Foto: Tore Oldeide Elgvin

Mandag freder Riksantikvaren 14 miljøer langs Bandakkanalen på strekninga fra Ulefoss til Dalen, øverst i Telemarkskanalen.

Vrangfoss sluser.

VRANGFOSS: Det største sluseanlegget er Vrangfoss som har fem slusekammer og en løftehøyde på 23 m.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Dette omfatter 8 brygger og 6 sluseanlegg. For eksempel slusene på Vrangfoss, med det vi anser som kanskje det mest praktfulle av sluseanleggene i kanalen, sier seksjonssjef Mari Amundsen hos Riksantikvaren.

Bandak-Norsjøkanalen utgjør sammen med Norsjø-Skienkanalen det vi kaller for Telemarkskanalen.

– Bandakkanalen er et fantastisk anlegg som vi mener det er viktig å klare å ta vare på også i framtida, sier hun.

125 år

At anlegget nå blir fredet betyr at man ikke kan gjøre endringer uten å søke, men dagens bruk skal kunne fortsette. Samtidig betyr det også at man kan motta og søke om tilskudd til vedlikehold og istandsetting.

Vrangfoss

125 ÅR: Telemarkskanalen ble ferdigstilt i 1892, og ble på den tiden betegnet som et «åttende underverk» i Europa.

Foto: Marthinius (1850-1916) Skøien

Bandakkanalen er en turistattraksjon og med fredninga håper Riksantikvaren at enda flere kan få øynene opp for det fantastiske kulturminnet dette er. Anlegget er unikt og forteller en spennende historie om fløtning, transport, samferdsel og turisme.

Gjennom mange år var Bandakkanalen helt sentral for utviklingen av den moderne industrien i Norge. I tillegg er Bandakkanalen det største anlegget av sitt slag i landet med hele 15 sluser og en løftehøyde på 57 meter.

I år fyller Telemarkskanalen har 125 år.

– Vi kan si at fredninga er vår bursdagsgave til kanalen, sier Mari Amundsen hos Riksantikvaren.

En del av historien

Frida Sviland

STOLT: Frida Sviland i Telemarkskanalen regionalpark byr på historisk spill og kanaltur til jubileumspris når fredningen av Bandakkanalen markeres førstkommende mandag.

Foto: Malin Nygaard / NRK

Frida Sviland ved Telemarkskanalen regionalpark tar imot gaven med åpne armer.

– Den er vi veldig glad for, og stolt av, sier hun.

At Bandakkanalen fredes ser Sviland som en anerkjennelse av kanalens nasjonale verdi. At den er en del av fortellingen om Norge, ikke bare Telemark.

– Under Telemarkskanalen minutt for minutt så vi at folk er veldig glad i Telemarkskanalen. Det myssa jo av folk fra Skien til Dalen. Vi vil gjerne at folk skal være med, når vi får en slik anerkjennelse og en slik bursdagsfeiring som vi nå skal ha, sier hun.

Fra Eidsfoss sluser er det kort vei til Vrangfoss sluser. Ved Vrangfoss sees Kong Oscar IIs monogram i fjellsiden.(5:13)

OPPLEV TELEMARKSKANALEN: Telemarkskanalen minutt for minutt ble en kjempesuksess i august 2012. Både folk og værguder stilte opp og sørget for feststemning langs kanalen.

Mandag byr hun på et historisk spill i det Victoria kommer opp til øverste sluse ved Vrangfoss. Riksantikvaren skal overrekke et diplom og det blir taler, blant annet ved fylkesordføreren. Det blir bursdagskake, kaffe og konsert.

For dem som har lyst blir det mulighet til å ta turen med Victoria fra Vrangfoss til Ulefoss til jubileumspris, eller en guidet tur i det historiske anlegget.

Vrangfoss i Telemarkskanalen

105 KM: Vannveien mellom Skien og Dalen i Telemark er 105 km lang og har en høydeforskjell (løftehøyde) på 72 m.

Foto: Library of Congress
 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.

 • Syklist køyrd til legevakt

  Den mannlege syklisten som kolliderte med ein bil, blir køyrd til Porsgrunn legevakt av ambulansen.