NRK Meny
Normal

Riis-Johansen velger fjøset fremfor Stortinget

Terje Riis-Johansen (Sp) vil ikke på Stortinget. Han sier nei til topplassen på Senterpartiets liste til stortingsvalget til neste år.

Terje Riis-Johansen

TAKKER NEI: Til tross for at Senterpartiet er i sterk medvind om dagen, har Terje Riis-Johansen valgt å satse fullt på gårdsdriften hjemme i Skien. Dermed takker han nei til å satse på å ta Senterpartiets topplass på Stortinget.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Grunnen er at familien bygger nytt fjøs og utvider melkeproduksjonen på gården i Gjerpensdalen i Skien.

– Det har vært planen hele mitt voksne liv, så nå gjør det vi egentlig bare det vi alltid har tenkt. Da er ikke Oslo noe fornuftig sted å være, sier Riis Johansen.

Han ble valgt inn på Stortignet forSenterpartiet i 1993, og har siden den gang også vært vært statsråd og fylkesordfører. Parallelt med dette har han og kona drevet gård i Gjerpensdalen i Skien, og det prosjektet skal familien nå satse for fullt på.

SE VIDEO: Da Riis-Johansen var Olje- og energiminister i 2010, ble NRK med da han måtte hjem for å jobbe på gården:

Video RiisJohansen

Selv om avgjørelsen nå er tatt, innrømmer han at det ikke har vært et helt enkelt valg. Både fordi han kunne tenkt seg tilbake på Stortinget, men også fordi det er ting rundt valget neste år som trigger ekstra mye.

Vinner på sentraliseringssaker

Senterpartiet er i medvind om dagen, blant annet på grunn av sentraliseringssaker som kommune-, sykehus- og politireformer.

Selv mener Riis Johansen at valgkampen i Telemark kan avgjøre stortingsvalget, på den måten at hvis Senterpartiet får et mandat på Stortinget istedenfor KrF, kan det avgjøre hvilken side som får flertallet i Stortinget.

– Synd at han ikke vil tilbake på Stortinget

Leder av nominasjonskomiteen i Senterpartiet, Jan Thorsen, sier at beskjeden ikke var uventa, men at det er synd at Terje Riis-Johansen ikke vil tilbake på Stortinget.

– Jeg hadde håpet at Terje skulle vært med i prosessen videre, på en fremtredende plass, sier Thorsen, men påpeker at han har forståelse for valget.

Uvisst hvem som får tar topplassen

Terje Riis-Johansen har ingen planer om å gi seg i politikken, men nå som han selv ikke har tenkt til å sikte mot topplassen, er det store spørsmålet hvem som er aktuell for å ta denne posisjonen.

Riis-Johansen selv vil ikke mene noe om hvem som bør fylle de skoene.

– Med den gjengen vi har i Telemark, så har vi nok folk å ta av, sier en optimistisk Riis-Johansen.

Politisk kommentator i NRK Telemark, Gisle Espeland, mener at Beate Marie Dahl Eide og Olav Urbø stiller sterkt som kandidater. De to varaordførerne Heidi Herum, Bamble og Åslaug Semb Jacobsen på Notodden er og auktelle kandidater.