NRK Meny
Normal

Her er den nye fylkesordføreren i Telemark

Terje Riis-Johansen blir ny fylkesordfører i Telemark. Han tar over etter Høyres Gunn Marit Helgesen.

Christian Tynning Bjørnø, Terje Riis-Johansen og Sigbjørn Molvik

Tidligere landbruksminister Terje Riis-Johansen blir ny fylkesordfører i Telemark. Christian Tynning Bjørnø blir varaordfører. Her sammen med fylkesleder i SV, Sigbjørn Molvik.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV hadde en felles pressekonferanse i Skien der de fortalte om samarbeidet, som går både på politikk og fordeling av verv.

Der bekreftet de også at Terje Riis-Johansen blir ny fylkesordfører i Telemark.

Christian Tynning Bjørnø fra Arbeiderpartiet blir varaordfører.

– Det tror jeg blir veldig spennende. Jeg gleder meg veldig til de oppgavene som venter. Jeg er også utrolig glad for at vi har fått på plass et rød-grønt styre i Telemark. Det vil tjene fylket på sikt, sier han til NRK.no.

Over og ut etter åtte år

Dermed er Gunn Marit Helgesen sin periode som fylkesordfører over etter åtte år i posisjonen.

Jeg gleder meg veldig til dette. Det er noe jeg har tenkt på mer eller mindre hver dag siden jul i fjor. Jeg er veldig motivert for dette og har lyst til dette, stråler Riis-Johansen.

Gikk relativt raskt

– Var det vanskelig å velge side?

– Vi hadde møter med begge sider og valgte å gå videre med samarbeid med Arbeiderpartiet og SV. Da vi gjorde det gikk det relativt raskt å bli enige om de viktigste tingene.

Har du krevd å få denne posisjonen?

Vi har sagt helt i fra nominasjonsmøtet at vi ønsket at jeg skulle bli fylkesordfører. Det har vært vår posisjon hele tiden. Det er vel sånn i politikken at om man ikke krever noe, så får man det ikke.

Velgerne stemmer Arbeiderpartiet og får Terje Riis-Johansen. Det var ikke han de ville ha- de ville ha Gunn Marit

Gunn Marit Helgesen- nåværende fylkesordfører i Telemark

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gunn Marit Helgesen

Nåværende fylkesordfører Gunn Marit Helgesen mener Senterpartiet svikter velgerne.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Er svært skuffet

Helgesen fra Høyre sier til NRK.no at hun er svært skuffet over at hun ikke får fortsette som fylkesordfører etter valget.

Velgerne blir ført bak lyset av Senterpartiet, som har samarbeidet med Høyre og de andre borgerlige partiene i 16 år. Senterpartiet har ikke en gang møtt oss til forhandlinger, tordner Helgesen.

Hun mener at Senterpartiet burde spilt med mer åpne kort i fylkesordførerkabalen.

– De har altså bestemt seg i forkant, og vi mener at velgerne burde visst det. Dette er et svik og et hån. Jeg er særdeles skuffet, særlig fordi valgresultatet var så tydelig.

Helgesen har kommet inn i bystyret i Porsgrunn kommune, men der er hun ikke interessert i å være.

– Jeg ser det som en tillitserklæring, men jeg tror nok ikke jeg kommer til å gå sterkt inn der. Jeg får sette meg ned og tenke litt og se hva jeg vil, sier hun.

 • Ny eiendomssjef i Porsgrunn

  Ole Henrik Lia er ansatt som ny eiendomssjef i Porsgrunn kommune. Lia blir leder for 140 ansatte i bygg og eiendomsdrift, med et netto driftsbudsjett på rundt 125 millioner kroner. Lia vil derfor trekke seg fra politikken, melder PD.

  Ole Henrik Lia
  Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK
 • Befolkningsvekst på 427 i Telemark

  Telemark vil ha en befolkningsvekst på 427 personer i 2017. Det viser beregninger fra Statitistisk Sentralbyrå. Notodden har størst nedgang på 63 personer. Skien har høyest vekst med 278 personer, og Bø med 236 personer.

 • Ja til nye Down Town

  Fylkeskommunen sier ja til bygginga av 100 nye boliger, og utvidelsen av kjøpesenteret Down Town i Porsgrunn. Telemark fylkeskommune mener at bygginga ikke skader de fredede museumsområdene ved kjøpesenteret, skriver PD

 • Årsavgiften kommer i desember

  Bileierorganisasjonen NAF er positiv til nyordningen om at regningen på årsavgiften på bil kommer nå i desember i stedet for på vårparten. Avgiften har skiftet navn til Trafikkforsikringsavgift og skal kreves inn av forsikringsselskapene.