NRK Meny
Normal

Restriksjoner i Dammane

Direktoratet for naturforvaltning mener Mattilsynet må slå alarm etter funnet av krepsepest i Brevik. De varsler kraftige restriksjoner.

Signalkreps måles
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Signalkrepsen som ble funnet i Brevik i Porsgrunn for to uker siden er bærer av krepsepest, det viser undersøkelser fra Veterinærinstituttet. Signalkrepsen er motstandsdyktig mot sykdommen den selv er bærer av, mens den europeiske edelkrepsen er fullstendig forsvarsløs. Det var 10. oktober at signalkreps for første gang ble påvist i Norge, i et lite vassdrag i Dammane landskapsvernområde ved Brevik i Porsgrunn kommune.

Veterinærinstituttet har nå undersøkt fem individer av signalkrepsen og påvist at alle individene er bærere av eggsporesoppen som forårsaker krepsepest hos edelkreps. I følge Mattilsynet vil det i løpet av kort tid satt i gang tiltak for å hindre smitte til andre vassdrag.

Alvorlig

Dette er veldig alvorlig. Dette er verstingen blant verstingene. Norge er det eneste landet i Europa som har igjen livskraftige stammer av ferskvannskreps, og det er nesten tragisk å få signalkreps inn i et område med edelkreps. Den er totalt dødelig for vår ferskvannskreps, sier rådgiver Heidi Hansen i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

Krepsepesten står på A-listen over smittsomme sykdommer, der den mer kjente lakseparasitten Gyrodactylus salaris, som har hatt store konsekvenser for flere norske lakseelver, til sammenligning bare står på B-listen.

Venter på NINA

Norsk institutt for naturanalyse (NINA) har på oppdrag fra direktoratet vært i området og foretatt en kartlegging for å gi et overblikk over situasjonen.

Rapporten skal de ha ferdig i løpet av en uke, og da vil vi sammen med Mattilsynet, som har ansvaret for sykdomsbekjempelse, sette oss ned og vurdere om vi har noen mulighet til å, i beste fall, utrydde bestanden med signalkreps, sier Hansen.

Hun regner med at det nå er slått full alarm hos Mattilsynet, og at de vil slå til med kraftige restriksjoner på vassdraget.

Heldigvis er det et lite vassdrag. Vi håper at signalkrepsene bare befinner seg i dette vassdraget, sier hun.

Katastrofe

Signalkreps ble innført fra Nord-Amerika på 1800-tallet, og satt ut i vassdrag en rekke steder i Europa. Innførselen av arten har vist seg å være en katastrofe for landenes opprinnelige ferskvannskrepsarter. Med signalkrepsen kom også den parasittiske soppsykdommen krepsepest.

Aphanomyces astaci er en eggsporesopp som forårsaker krepsepest hos all ferskvannskreps som ikke er av nordamerikansk opprinnelse, inkludert edelkreps. Utsetting av signalkreps er strengt forbud og regnes som miljøkriminalitet.

(NTB/NRK)

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.

 • Skremmende

  Vitner til ransforsøket på urmaker Saastad synes det er skremmende at noen forsøker seg på ran midt på lyse dagen. Sten Thorstensen, sier til NRK at han ble sint, og at han og to andre tok opp jakten, men at ranerne kom seg unna i en fluktbil.

  Forsøk på ran med øks urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK
 • Ransforsøk med øks

  To menn har forsøkt å slå inn døra til urmaker Saastad i Storgata i Porsgrunn. Politiet melder at de to rømte fra stedet i retning Frednes og Herøya i tre mindre biler. En av bilene er en liten svart CF registrert Peugeot. Politiet ber om tips.

  Ransforsøk urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK
 • Villmannskjøring på ATV

  En mann ble kastet av ATVen han kjørte, og brakk beinet da han forsøkte å rømme fra politiet i Bø, klokken 3 i natt. Mannen kjørte uten førerkort, og politiet mistenker at han kjørte i ruspåvirket tilstand.