NRK Meny
Normal

Reservasjonslege: – Ikke overraskende at helsetilsynet vil se på saken

Reservasjonslege Dag Sele er ikke overrasket over at helsetilsynet nå skal se på reservasjonspraksisen i Bø.

Dag Sele

– I og med at det sendt til helsetilsynet så er vår praksis fortsatt til vurdering, og da ønsker jeg ikke å kommentere saken noe mer konkret, sier Dag Sele.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Han er én av tre legene ved legekontoret i Bø som har reservert seg mot å utføre visse tjenester av samvittighetsgrunner.

– Det er helt naturlig og ikke overraskende at helsetilsynet nå ønsker å vurdere disse sakene samlet på nasjonalt nivå, sier han.

Les også:

Vil ikke blande roller

Sele har selv reservert seg mot å sette inn spiral. Han vil ikke si noe mer om saken på dette tidspunktet.

– I og med at det er sendt til helsetilsynet så er vår praksis fortsatt til vurdering, og da ønsker jeg ikke å kommentere saken noe mer konkret, sier han.

Sele er også varaordfører for KrF i Bø. Han ønsker ikke å blande legerollen med politikerrollen.

– Ut ifra åpenbare habilitetsgrunner er det andre som tar seg av politikken rundt disse sakene i kommunen, sier han.

– Ingen tvil om at det er lovbrudd

Stortingsrepresentant Lene Vågslid, Ap

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Lene Vågslid mener at fastleger som reserverer seg mot å henvise til abort og mot å gi prevensjonsmidler bryter loven. Hun håper på rask saksbehandling av Statens helsetilsyn.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Lene Vågslid sier at fastleger som ikke vil gjøre jobben sin bør finne seg noe annet å gjøre.

Hun mener at fastleger som reserverer seg mot å henvise til abort og mot å gi prevensjonsmidler bryter loven.

– Jeg hadde ønsket meg en konklusjon i dag, men det er uansett helsetilsynet som kan vurdere lovlighet og gi reaksjoner overfor leger og kommuner, sier hun.

Vågslid håper Statens helsetilsyn vil behandle saken raskt. Hun mener det er en fordel at det kommer en vurdering på nasjonalt nivå siden dette gjelder flere fastleger i landet.

– Siden det kan være snakk om alvorlige reaksjoner er det riktig av fylkeslegen å sende dette til helsetilsynet, sier hun.

Regjeringens forslag til ny lov om reservasjonsrett for fastleger er venta å komme opp for Stortinget til høsten.

 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.

 • Forsinket søppeltømming

  Stort snøfall, slaps og is gjør tømmingen av avfallsdunker ekstra tung og vanskelig, melder Renovasjon i Grenland. Det kan bli noen forsinkelser, og de ber folk være tålmodige. Renovatørene kommer så snart de kan.

 • Vannlekkasje på Herkules

  Vannet fosser inn på kjøpesenteret Herkules i Skien. NRKs journalist på stedet forteller at det lekker vann ned fra taket ved butikken Bjørklund. Det jobbes på spreng for å få stoppet vannet.

  Vannlekkasje på Herkules
  Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK