Hopp til innhold

Rekordpriser for hummer

Skal du kose deg med hummer fra lokale farvann, må du grave dypt i lommeboka.

Sondre Kvihaugen

DYR DELIKATESSE: Sondre Kvihaugen i Kragerø sjømat sier det er tidlig å si noe om hvordan prisene vil utvikle seg i tiden fremover, men tror ikke kundene lar seg skremme av de rekordhøye kiloprisene på hummer.

Foto: Nils Skumsvoll

Prisen for en kilo hummer fanget i lokale farvann har aldri vært høyere i Kragerø enn den er akkurat nå, melder lokalavisa KV. I den lille kystbyen koster det nå 679 kroner kiloen for et levende eksemplar.

Folk flest vil likevel ha hummer på tallerkenen. Det konstaterer Sondre Kvihaugen i Kragerø sjømat, etter at de første dagenes fangst har kommet vel i havn.

Tror ikke kundene lar seg sjokkere

– Det handler jo om etterspørsel, og så tidlig i sesongen ligger prisene relativt høyt, sier han til NRK.

Minsteprisen blir satt av Skagerakfisk (fiskernes salgsorganisasjon på Skagerrak-kysten, journ.anm.). Deretter er det opp til den enkelte forhandler å legge seg på det de mener er en fornuftig pris.

Hummerskilt

Hummer er populært på tallerkenen over store deler av verden. Kragerø er selvsagt intet unntak.

Foto: Nils Skumsvoll

– Er 679 kroner kiloen en fornuftig pris?

– Jeg føler det, så får vi se hvordan det bærer i vei, sier fiskehandleren, som ikke tror folk venter for å se hvordan prisene utvikler seg.

– Det er noe litt magisk med årets første hummer, sier Kvihaugen, som mener hummer ikke er noe som er forbeholdt de med best råd.

– Det eksisterer ikke noen typisk hummerkjøper. Mannen i gata tar seg råd til en hummer når sesongen starter, mener han.

Stor variasjon

Hos butikken til Risør fiskemottak må du ut med 650 kroner kiloen. Der har ikke telefonen stått stille etter at hummerfisket startet.

– Vi blir nedringt, og har mange bestillinger liggende inne, forteller Espen Viddeseter, som ikke tror prisene justeres utover i sesongen.

I Vestfold må du ut med «sommerpriser». Der koster det 750 kroner kiloen for levende, norsk hummer.

– Det blir dyrere jo nærmere du kommer Oslo, mener fiskehandleren i Risør.

Dyrere i sommerferien

Selv om kiloprisen må kunne sies å være relativt stiv, ligger det fortsatt godt under sommerens prisnivå.

I løpet av sommersesongen har fiskebutikken i Kragerø nemlig tatt godt over syv hundre kroner kiloen, men da er det hummer importert fra Skottland de byr på fra den romslige saltvannskummen inne i butikklokalet ved bryggekanten.

– Altfor dyrt

Utenfor butikken i Kragerø treffer vi på Åse Brekka, som bor i samme by. Hun synes hummer og skalldyr generelt er altfor høyt priset, men innrømmer at hun muligens lar seg friste likevel.

Åse Brekka

Åse Brekka synes prisen er stiv, men ser ikke bort fra at hun må unne seg en hummer på tallerkenen likevel.

Foto: Nils Skumsvoll

– Det er jo veldig godt med både hummer og krabbe nå på høsten da vet du. Om jeg «sjessær» veldig en dag, så kan det nok hende jeg må kjøpe en likevel!