Rekordmange unge tar til fjells i ferien

KALHOVD (NRK): Rekordmange ungdommer reiser på fjellet i sommer, og det merker turisthyttene i Telemark effekten av. Noen er lei av strandlivet, mens andre vil publisere skrytebilder på sosiale medier.

Ungdommer utenfor Kalhovd turisthytte

REKORDMANGE: Magnus Evenby, Lene Helleland, Daniel Aaslie og Helle Flesjå har valgt bort strandliv denne sommeren, og tilbringer ferien på Hardangervidda.

Foto: Kristine Koslung / NRK

En undersøkelse TNS Gallup har gjort for den Norske Turistforeninga viser at 58 prosent av ungdom mellom 15 og 29 år har sagt at de skal på fjelltur i sommerferien.

Kjersti Wøllo på Kalhovd turisthytte har lagt merke til den ungdommelige utviklingen.

– De er ofte veldig selvgående og flinke. De fleste sover i telt, men kommer innom for å kose seg på hytta. Vi har sett at det er veldig mange positive og flotte ungdommer som er på tur denne sommeren, forteller Wøllo.

Kalhovd betjeningen

HEKTISK: Christina Timms, Kenneth Jensen Skjermo, Thea Amalie Junker, Marthe Sveinsdatter Tveit, Kjersti Wøllo og Anne Lepik har en travel sommer foran seg.

Foto: Kristine Koslung / NRK

En positiv trend

Ungdommene Magnus Evenby (28), Helle Flesjå (28), Daniel Aaslie (25) og Lene Helleland (25) har gjort nettopp dette. De har med seg telt, mat, tunge sekker og hundene sine for å feriere i fjellet, og skal legge mer enn ni mil bak seg på en uke.

Magnus, Helle, Daniel og Lene til fjells

FRIHET: For ungdommene er det praktisk å ta med hundene på fjellet, men de føler seg også frie for alle forpliktelser når de er på fjelltur.

Foto: Kristine Koslung / NRK

Vennegjengen har lagt merke til at det er blitt en økende trend blant unge å reise på tur.

– Vi har ikke møtt så mange når vi har vært på tur nå, men vi ser i sosiale medier at det har tatt litt av, sier Evenby.

Les også: Ungdommen strømmer til fjells

Det perfekte Instagram-bildet

Det florerer i emneknagger på sosiale medier og over 400 000 bilder på Instagram har fått emneknaggen #liveterbestute (livet er best ute). Helle Flesjå ser ikke bort fra at det kan være en motivasjonsfaktor for å legge ut på tur.

– Det er nok det for mange tror jeg. En stor del av turen handler om å ta det perfekte bildet og tagge det for å vise det frem, mener sier hun.

– Jeg er litt sånn at jeg gjør ting bare for å si at jeg har gjort det, det må jeg innrømme, forteller Lene Helleland.

Lei av charterferie og strandliv

Inne på Kalhovd turisthytte er vertene i full gang med å forberede mat til slitne turister som kommer både syklende og til fots over fjellet.

Viddas beste pizza

LEI CHARTERFERIE: Henriette Trondsen og Lars Erik Hjemland er lei av sydenferier.

Foto: Kristine Koslung / NRK

Paret Lars Erik Hjemland og Henriette Trondsen fra Larvik er på vei fra Finse til Rjukan, og de har benyttet Kalhovd turisthytte for å få seg et varmt måltid.

For oss er det opplevelsen av fjell, vidde og det å være alene som har trukket oss opp på fjellet, forteller Lars Erik Hjemland.

– Ja, vi er litt ferdige med charterliv og sydenferie, legger Henriette Trondsen til.