4 km lang lyslenke

GAUSTATOPPEN (NRK): Over 7000 deltagere laget Norges lengste lyslenke. De fikk lære om FNs klimamål og en konsert med Susanne Sundfør på toppen.

Nattevandring til Gaustatoppen

LANG LENKE: Slik så det ut fra Gaustatoppen sent lørdag kveld.

Foto: Bjørn Harry Schønhaug, DNT Telemark

Lysmarsj Gaustatoppen

Allerede i 18-tiden var det mange som startet fra Stavsro. Gaustatoppen i bakgrunnen var delvis skjult av tåke, men det klarnet utover kvelden.

Foto: Roald Marker / NRK

Dermed blei suksessen fra i fjor gjentatt, og det til gagns. Det ble en magisk stemning av lys, folk og sang denne augustnatta.

Vandringa i år ble gjennomført tre uker tidligere enn i fjor, da 5000 personer gikk med hodelykter opp til Telemarks høyeste fjell, og hvor de på toppen ble belønnet med en konsert med Sivert Høyem.

I år ble hele 7000 personer med på turen. Det er rekord.

FN-markering

– Det ser så fint ut når du ser nedover fjellet, sier Marte Lid i Norad til NRK.

Det er Norad, DNT Telemark og Tinn kommune som arrangerer lysvandringa til Gaustatoppen, som nylig ble kåret til å ha Norges vakreste utsikt.

Vandringa starta klokka 20 på Stavsro, og den 4,4 kilometer lange stien oppover i fjellet var lyssatt med 17 såkalte lyspunkter underveis. Men allerede fra klokka 18 var det et jevnt sig ved starten på Stavsro. Turgåerne skulle kunne nyte både storslått natur og lære om FNs bærekraftsmål underveis mot toppen. Det startet med målet om å utrydde fattigdom og sult, før ruta gikk innom blant annet likestilling, rent vann, klimaendringene og ansvarlig forbruk.

– Det er helt fantastisk at så mange engasjerer seg. Vanvittig bra, sa turgåer Tone Auseth.

Sundfør på toppen

I år var det artisten Susanne Sundfør som kunne skue utover folkehavet. Idet nattemørket omringet toppen og bare lyset fra de mange tusen hodelyktene var synlig, gikk hun ut på fjellscenen klokka 23.30.

Susanne Sundfør

Susanne Sundfør hadde kledd seg godt til konserten.

Foto: Michael Angeles / Norad

Nylig ble «Verdens vakreste nattevandring» fra 2016 med Norad kåret til årets kampanje under European Excellence Awards in Public Affairs i Brussel, skriver Telemarksavisa.

I tillegg tok denne kampanjen tre prestisjetunge priser i The Sabre Awards, en utdeling som henger høyt i PR- og kommunikasjonsbransjen.

Arrangementet gikk uten skader eller uhell, melder Røde Kors. Unntaket var et overtråkk og det er imponerende når man tar det steinete terrenget i betraktning. Kafeteriaen på toppen hadde mange sultne og tørste turgåere. En periode var det bortimot 1 times ventetid på vafler.

Nye forsyninger til søndagens gjester er forhåpentligvis på plass.

Lysvandring Gaustatoppen med få skader

Røde Kors meldte at det ikke var noen alvorlige uhell eller skader underveis.

Foto: Roald Marker / NRK