NRK Meny
Normal

– Det beste siden 1927

HØYDALSMO (NRK): Det var rekordmange som satte utfor hoppkanten i årets Gubberenn.

Gubberennet i Oftebakken i Kviteseid.

ÅRETS BEGIVENHET: Gubberennet er ikke noe for ungdommer og jåler. Klær og ski skal helst være av litt eldre årgang, akkurat som deltakerne. (Video: Even Skårberg Aarnes)

Stramme karer i nikkers og litt moderne hoppdresser strømmet til da årets Gubberenn skulle starte lørdag formiddag. Grått hår tittet fram under lua på flertallet som ikke lot seg skremme av verken bakken eller sin egen alder.

Geir Inge Vighus

Den glade vinneren av årets Gubberenn ble Geir Inge Vighus.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK
Magne Wraa

Magne Wraa (63) har de samme treskia som bestefaren brukte fra 1928 til 1952.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK
Toralf Grave

Toralf Grave er talsmann før og etter rennet og speaker under gubberennet.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Oftebakken var samlingsstedet, og det har det vært i mange generasjoner. I år er det 150 år siden det historiske Løyperennet, og den begivenheten feirer de med bokstavelig talt hopp og sprett og rekordmange deltakere i år.

– I 1866 var det bare 6–8 hoppere med. I år er det 52, forteller speaker Toralf Grave til NRK. Han oppsummerer kort og godt: Dette er det beste rennet siden 1927.

Han observerte mye testosteron og adrenalin i dag, og det var ingen som sparte på krutt og futt da de tok sats. Hopperne strakte seg til 14 meter og vel så det. Vinneren ble Geir Inge Vighus som presterte to hopp på 20 meter.

– Det viktigste her er at vi kommer hele hjem igjen i kveld, gliser Jarle Venås som er leder i Vest-Telemark gubbelag. Rekruttene får være med når de er over 30 år. Den eldste deltakeren i år hadde passert 70.

Tarmfett av svartbjørn

I fjor var det bare 26 deltakere med. Da var Venås litt bekymra. Og det var nok de som ikke meldte seg på også. Det krever trening og mot for å hoppe når pensjonsalderen nærmer seg eller allerede er passert med god margin.

Grave tror Gubberennet i Vest-Telemark er det eneste i landet med den alderssammensetninga og stilen som dette rennet har.

– Dette er årets høydepunkt, kommer det fra karen med det grå skjegget. Magne Wraa har gleda seg lenge til årets Gubberenn i Oftebakken. Han er ingen jålekopp. Beksømstøvlene er førkrigsmodell. Wraa er stolt av genseren også, en rød Kongsberg-genser med en hvit K på brystet. Den blå strikkelua har han fått av mora si.

Han hvisker nesten når han forteller hva han har under skia. Det er ikke meninga at konkurrentene skal høre det. Wraa smører med tarmfett fra svartbjørn.

Sondre skal hoppe igjen

Palmelørdag skal de gjenskape det første hopprennet der også skilegenden Sondre Norheim deltok. Under dagens Gubberenn var Toralf Grave «talentspeider» for å se hvem som skulle få delta i jubileumsrennet, og ikke minst hvem som skulle få være Sondre Norheim for en dag.

– Jeg skal finne en kar med en personlighet og hoppferdigheter som Sondre.

Og «Sondre Norheim» dukker garantert opp i hoppbakken igjen 19. mars. Men foreløpig er identiteten til den utvalgte hemmelig.

Fra Gubberennet i Oftebakken

Både hopperne og publikum har flott utsikt i Oftebakken i Høydalsmo.

Foto: Vilde Bjaadal Økter / Privat