NRK Meny
Normal

Rekordbesøk for sjelden fugl

JOMFRULAND (NRK): Dvergtrappe heter den, og har blitt sett kun sju ganger her til lands. I helgen kunne folk fra hele Sør-Norge se den på Jomfruland i Telemark.

Sjelden fugl har besøkt Jomfruland i helgen.

SE VIDEO: Dvergtrappen har besøkt Jomfruland i Kragerø denne helgen.

– Folk har kommet fra hele Sør-Norge for å se denne sjeldne fuglen. Det har aldri vært så mange her før, sier ornitolog Ola Nordsteien.

Hjertebank

Nordsteien jobber med å merke fugler på Jomfruland, og visste med en gang at han gjorde et skup helt nord på øya sist fredag.

– Jeg kom gående på stien da jeg så en dvergtrappe på stien 10 meter foran meg, forteller Nordsteien oppglødd.

I november hadde han sett arten i Spania, og han visste med en gang hva det var.

– Hjertet pumpa ganske bra. Dette er det mest sjeldne jeg har sett, sier Nordsteien med et bredt smil.

Sjelden

Denne fredagen på stien tok han lynraskt opp kameraet fra lomma og fikk tatt bilder av fuglen.

– Når den er så sjelden er det viktig å få dokumentert den, slik at man blir trodd på at det virkelig er en dvergtrappe, sier Nordsteien.

Inntil i fjor var det bare tre funn i Norge, og det var tilbake i 1888 til 1906. Så gikk det 108 år før neste funn kom. Da var det ett i Oppland, ett i Troms og ett i Nord-Trøndelag.

 • Hjelm seld for 10 101 kroner

  Hjelmen Karsten Warholm hadde på seg da han feira VM-gullet på 400 meter vart auksjonert bort under TV-aksjonen i går. Hjelmen høyrer til Rune «Tribune» Eikeland frå Porsgrunn. Det høgaste bodet kom på 10 101 kroner.

  Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm
  Foto: NRK
 • Ingen faglege argument

  Det er ingen faglege argument for at ei felles legevakt for kommunane i Grenland skal ligge ved Sjukehuset Telemark. Det seier sjukehusdirektør Tom Helge Rønning til TA. I Skien stiller politikarane krav om at legevakta skal ligge ved sjukehuset i Skien.

 • Sakna mann funnen i god behald

  Ein mannleg bebuar frå Gulset sjukeheim som var sakna tidlegare i dag, vart etter kort tid funnen i god behald.

 • Nytt språktreningsprosjekt i Bø

  I Bø skal eit prosjekt i gartneri og skog gje språktrening og opplæring i å drive bedrift. Prosjektet er i regi av NAV og Midt-Telemark Næringsutvikling. Deltakarane er flyktningar med spesiell kompetanse og nordmenn med erfaring frå praktisk arbeid.