NRK Meny
Normal

Rekordbesøk for sjelden fugl

JOMFRULAND (NRK): Dvergtrappe heter den, og har blitt sett kun sju ganger her til lands. I helgen kunne folk fra hele Sør-Norge se den på Jomfruland i Telemark.

Sjelden fugl har besøkt Jomfruland i helgen.

SE VIDEO: Dvergtrappen har besøkt Jomfruland i Kragerø denne helgen.

– Folk har kommet fra hele Sør-Norge for å se denne sjeldne fuglen. Det har aldri vært så mange her før, sier ornitolog Ola Nordsteien.

Hjertebank

Nordsteien jobber med å merke fugler på Jomfruland, og visste med en gang at han gjorde et skup helt nord på øya sist fredag.

– Jeg kom gående på stien da jeg så en dvergtrappe på stien 10 meter foran meg, forteller Nordsteien oppglødd.

I november hadde han sett arten i Spania, og han visste med en gang hva det var.

– Hjertet pumpa ganske bra. Dette er det mest sjeldne jeg har sett, sier Nordsteien med et bredt smil.

Sjelden

Denne fredagen på stien tok han lynraskt opp kameraet fra lomma og fikk tatt bilder av fuglen.

– Når den er så sjelden er det viktig å få dokumentert den, slik at man blir trodd på at det virkelig er en dvergtrappe, sier Nordsteien.

Inntil i fjor var det bare tre funn i Norge, og det var tilbake i 1888 til 1906. Så gikk det 108 år før neste funn kom. Da var det ett i Oppland, ett i Troms og ett i Nord-Trøndelag.

 • Må lese bruksanvisning

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i går fordi et SOS-signal ble sendt fra ei smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

  Smartklokke med mulighet for nødanrop
  Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK
 • Traff trapp

  En mann i 20 årene fikk førerkortet beslaglagt etter at han kjørte inn i trappa ved Gimsøy Spiseri i Skien, natt til mandag. Politiet opplyser at mannen fikk en sleng på bilen og kom over i motsatt kjørefelt. Ingen skal være skadd i hendelsen.

 • Sier nei til energiavtale

  Telemark Arbeiderparti sier nei til EUs energiavtale. Det ble klart på partiets årsmøte i Vrådal i helgen. Partiet krever at man får en formell avklaring fra EU om kravene Arbeiderpartiet satt for deltakelse, før Norge binder seg til samarbeidet.

 • Odd tapte

  Vålerenga slo Odd 2–1 i kveld. Bilal Njie scoret kampens første, men også Odds eneste mål.