NRK Meny
Normal

Vil være frekke med 40-årsjubilanten

PORSGRUNN (NRK): Grenland Friteater setter ny rekord i antall besøkende i år. I jubileumsåret vil teateret passere 50 000 publikummere i god tid før nyttår.

Grenland Friteater

Lars Vik og Trond Hannemyr i Grenland Friteater gleder seg stort til jubileumsforestillingen.

Foto: Tom Ole Buaas

«Alt for vitenskapen» er en av forestillingene som har blitt spilt for fulle hus i år. Til sammen har Grenland Friteater 447 forestillinger i 2016.

50 000

Størst publikum har det vært på «Reisen til Venezia» - som akkurat nå er på en lang telemarksturne, forteller Lars Vik og Trond Hannemyr.

– Når vi sender «Reisen til Venezia» ut på turne i Telemark, så er det med et ønske om å treffe et publikum der de vanligvis ikke får så mye teaterbesøk, sånne mindre steder.

– Vi har det veldig moro. Det er gøy å se hvor mange forestillinger vi har spilt inn i året, og hvor mange publikum vi har truffet. I år ser det veldig lovende ut.

Når teateret teller 50 000 besøkende, regnes alle besøk på forestillinger. Det er ikke 50 000 solgte billetter, for Grenland Friteater spiller mye på skoler, har skoleturneer, og har mange gratisarrangementer.

– Det er ikke slik at det bare er de som kjøper billett som telles. Alle som får en teateropplevelse er et publikum.

Er det mange som kommer igjen og igjen?

– Ja det er det, og særlig i Porsgrunn har vi fått et stort og trofast publikum. Det er vi veldig glade og stolte over.

Møter gamle kjenninger

Like før jul blir det stor jubileumsforestilling i Ælvespeilet i Porsgrunn. Med så mange forestillinger - mer enn én om dagen i gjennomsnitt - håper vi Grenland Friteater har krefter igjen til jubileumsforestillingen.

– Ja, vi samler noen krefter til å spille og arbeide i høst, slik at vi kan senke skuldrene når vinteren kommer. Vi ser veldig frem til den jubileumsfeiringen. Det tror vi kan bli en unik greie, og det er jo 40 år til neste gang. Så man får ikke så mange sjanser.

Hva er det vi kan forvente oss der?

– Vi må nok være litt hemmelige her, men vi tenker oss en helaftens festforestilling. Det blir gjensyn med mange gamle kjenninger, som har blitt betydelig eldre med årene, og som prøver å gjøre noe som de gjorde i sin ungdom. Det tror jeg kan bli morsomt.

– Vi må være litt frekke med oss selv å se på 40 års historie med et litt humoristisk lys.

Fra brusteinsballet Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival 2006.

Fra brusteinsballet Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival 2006, arrangert av Grenland Friteater.

Foto: Dag Jenssen
 • Utforkjøring i Skien

  En bil kjørte av veien på Gulsetringen i Skien i natt. Bilisten, en mann i 20-årene, anmeldes for promillekjøring, opplyser politiet.

 • Stakk mann med saks

  En mann i 20-årene ble pågrepet av politiet på Notodden i natt for å ha stukket en annen mann i 20-årene med saks. Mannen som ble stukket fikk skader i hånden.

 • Ble kastet inn i en glassrute

  Politiet opplyser at en mann ble kastet inn i en glassrute på en bygning i Skien sentrum i natt. Ruta knuste. Politiet opplyser videre at de vet hvem som stod bak, og at de etterforsker saken videre.

 • Stjal dekk fra bil

  Klokken 01.06 i natt fikk politiet melding om at noen hadde stjålet fire dekk fra en bil på Kjørbekk i Skien.