NRK Meny
Normal

Reiselivet vil kjempe for Telemarkskanalen

Det vekker sterke reaksjoner at Telemarkskanalen kan bli lagt ned. Reiselivet og fylkespolitikere vil kjempe for å bevare det de mener er en nasjonal kulturskatt.

Telemarkskanalen

FLYTENDE KULTURMINNE: Kanalbåtene mellom Skien og Dalen har 124 års jubileum i år.

Foto: Kåre S. Pedersen

– Det slo ned som en bombe at en i det hele tatt tenker tanken å legge ned, sier styreleder Johan Straand i Visit Telemark.

Johan Straand

Johan Straand mener alle må brette opp ermene for å bevare kanalen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Men også tidligere har Telemarkskanalen vært i hardt vær og utsatt for friske forslag.

– I sin tid blei det snakk om at Telemarkskanalen skulle fylles igjen med sand. Det var ett av forslagene da fylkeskommunen tok over kanalen. Jeg trodde ærlig talt nå at en ny diskusjon om kanalens eksistens aldri ville komme opp.

Ble tatt på senga

Han innrømmer at reiselivsnæringa nesten ikke trodde det de hørte om at fylkeskommunal pengemangel kan senke Telemarkskanalen for godt.

To rapporter konkluderer med at det trengs rundt 60 millioner kroner til teknisk vedlikehold de neste sju åra. Det er klima- og miljøtruslene som gjør at det er dyrere å drive Telemarkskanalen videre.

Fylkesrådmann Evy-Anni Evensen i Telemark mener en nedleggelse må vurderes dersom ikke staten bidrar med penger.

– Telemarkskanalen kan ikke gå til spille. Til det er den altfor verdifull både for reiseliv og kultur. Da er det å fylle den igjen med sand et bedre alternativ, mener Johan Straand.

Sentrale myndigheter må på banen

Gruppeleder for Høyre på fylkestinget og KS-leder Gunn Marit Helgesen mener sentrale myndigheter må hjelpe til med å redde Telemarkskanalen.

Gunn Marit Helgesen

Høyres Gunn Marit Helgesen utfordrer telemarksbenken om kanalens framtid.

Foto: Johnny Syversen / KS

– Telemarkskanalen er helt unik - det er ingen andre som har en slik kanal.

Hun mener kanalen er en av de viktige sakene i Telemark, og utfordrer nå stortingsrepresentantene fra fylket.

– Nå må vi alle sammen sørge for at vi får på plass et lokale, regionale og nasjonale bevilgningen for å ta vare på det flotte smykket vi har i Telemark.

Verdensarvkoordinator Øystein Haugan på Rjukan krysser fingrene for at Telemarkskanalen får de pengene den trenger i mange, mange år framover. Han drømmer om en rundtur i Telemark der Kanalen får en viktig rolle

Olav Urbø

SPs Olav Urbø mener saken har kommet helt ut av proporsjoner.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Fylkesleder Olav Urbø i Telemark Senterparti og medlem av fylkestinget og samferdselsutvalget mener en stenging av kanalen er ødeleggende og umulig.

– For Telemark SP er det helt uaktuelt å stenge kanalen. Det ville vært svært ødeleggende for den positive utviklinga som skjer i reiselivet i Telemark og umulig i forhold til vassdragsregulering og flomdemping.

Kaptein Tor Rønning styrte « Henrik Ibsen» på den daglige turen på kanalen i dag, og også han er opprørt.

– Jeg trodde det var en spøk. En kan ikke legge ned Norges største kulturarv, det fineste vi har.

M/S Henrik Ibsen
Foto: Malin Nygaard / NRK