Hopp til innhold

Stolt av smolt

KRAGERØ (NRK): Pionerene startet med ørret. Nå er det laks for alle pengene.

Smolt

Sakte, men sikkert blir smolten en stor og feit laks som ender sine dager på en middagstallerken.

Foto: Roald Marker / NRK

Små fisk i store hender. Stolte ansikter med brede smil. Optimisme og entusiasme. Det er kort fortalt det som møter alle i jubileumsåret hvis de stikker innom oppdrettsanlegget i Kjølebrønd.

Det er 60 år siden Kragerø Ørretfarm ble etablert. I 2015 er det bitte små laks som svømmer rundt i det som ble Norges første oppdrettsanlegg. Etterspørselen etter laks tar ikke slutt. Norsk lakseeksport hadde en verdi av 40 milliarder kroner i 2013. Det har vært en vekst på 35 prosent fra 2012 til 2013. Derfor er det viktig å satse på lakseyngel eller smolt som det også heter.

Stor yngel mobber de små

Daglig leder Stein Helge Skjelde forteller at rognen kommer i kasser. Så «ruger» fiskeeggene i store kar før de blir ørsmå fisker.

– Noen er glupske og vokser fortere. De store mobber de mindre ved å bite dem i ryggfinnene. Derfor er det viktig å sortere fisken slik at alle er omtrent like store.

Den mest møysommelige jobben er å sørge for at alle får vaksine. Det er ikke en maskin som gjør den jobben. 2,5 millioner yngel får individuell behandling av de ansatte i Sørsmolt AS.

Tyvfiske

Regnbueørreten var det første produktet fra bedriften i Kjølebrønd utenfor sommerbyen Kragerø.

– Den fisken var ikke å få kjøpt i butikkene. Den gikk først og fremst til hotellene. Det var en ansatt her som kjørte fiskebilen. Et hotell i Oslo kjøpte levende fisk som sultne gjester kunne plukke ut fra en kum der ørreten svømte rundt før kokken kom med kniven, forteller Abraham Sørdalen som har skrevet jubileumsboka til oppdrettsanlegget.

Fisken var også populær hos tyvfiskere helt til Peik dukket opp. Peik var en schæfer som nattevakta hadde med seg på rundene sine.

På 1970-tallet var det mest etterspørsel etter regnbueørret, men etter 1981 ble den erstattet av laks.

I 2015 er anlegget et av de mindre smoltanleggene i Norge, men nå skal det bli større. 20 millioner kroner skal gi et mer moderne anlegg. Om fem år skal eierne investere like mye.

Det blir nok flere jubileum i framtida.

Stein Helge Skjelde, Britt Veivåg og Abraham Sørdalen

Daglig leder Stein Helge Skjelde, kvalitetssjef Britt Veivåg og historiebokforfatter Abraham Sørdalen inspiserer en del av anlegget. I bassenget svømmer 200.000 smolt.

Foto: Roald Marker / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark