NRK Meny
Normal

Tok til tårene da skolen ble lagt ned

Folk i Lårdal og Byrte tok det svært tungt da de to skolene i Tokke ble lagt ned i går. Ordføreren forteller at vedtaket i kommunestyret ikke ble fattet med jubel.

Lene Mostøyl

Begge barna får en halv times reisevei med buss for å komme på skole nå, forteller Lene Mostøyl. Augond t. v. Magnhild t.h.

Foto: Stian Waasjø Simonsen / NRK

Synkende elevtall gjennom 20 år og krav om innsparinger på 20 millioner var noen av realitetene. Derfor vedtok kommunestyret i Tokke i går kveld å legge ned Lårdal og Byrte skole. Dette skjedde i en kommunestyresal som var full av spente tilhørere.

Redd for fremtiden

Lene Mostøyl var en av dem. NRK Telemarkssendinga møtte henne og barna Augond og Magnhild rundt frokostbordet i dag tidlig. Selv etter en natts søvn er skuffelsen til å ta og føle på. Lene var en av de mange tilhørerene.

– Jeg ble veldig skuffa samtidig som jeg nå er bekymra for framtiden til Byrte når skolen er lagt ned. Det betyr at ungene får en halvtimes reisevei med buss.

I kommunestyresalen hadde alle de 21 representantene møtt opp.

– Flere av dem grudde seg, både fordi dette var en vanskelig sak og fordi så mange hadde møtt opp, forteller ordfører Hilde Alice Vågslid. Dette var ikke et vedtak vi fattet med jubel. Det var vanskelig å føle noen glede i en så alvorstung sak.

Byrte Skole

Byrte skole er en av skolene som ble lagt ned. Et elevgrunnlag på 8 var ikke nok for videre drift.

Foto: Stian waasjø Simonsen / NRK

Mange gråt

Tilbake ved frokostbordet i Byrte forteller Lene Mostøyl at mange tok vedtaket tungt.

– Flere tok til tårene i kommunestyresalen. Det var tøft å stå der og se at folk gråt. I bilen på vei hjem må jeg innrømme at tårene kom hos meg også, sier hun stille.

Hun mener at politikerne burde gitt skolen en sjans. Selv om den bare har 8 elever betyr skolen mye for Byrte.

– Skolen har blitt drevet godt og det er et sterkt samhold der. Nå risikerer vi at folk flytter når vi ikke lenger har skole.

– Hva med dere?

– Vi blir. Selv om det blir en annen hverdag enn det vi hadde tenkt, må vi greie å løse det, sier Lene Mostøyl bestemt.

Les også

Færre elever og mindre penger

Ordfører Hilde Alice Vågslid legger ikke skjul på at også hun var preget av alvoret med å legge ned to skoler, samtidig som de som ble rammet var i kommunestyresalen.

– Det er dessverre slik at vedtak som dette har konsekvenser. Nå må vi gjøre det beste ut av det slik at overgangen for ungene blir så smidig som mulig.

Det er flere årsaker til at kuttene blir så harde. Dårlig økonomi og færre elever.

– Elevtallet har gått ned de siste 20 åra. I tillegg skal vi spare 20 millioner kroner på 2 1/2 år.

– Er du redd for at folk vil flytte?

– Jeg håper ikke at det skjer. Det ville være kjempetrist, sier ordføreren.

 • Her kan du se kveldens sending

  Distriksnyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark.
 • Røykutvikling var tørrkokt kjele

  Politi, brann og ambulanse rykket like etter 20.30 ut etter melding om røykutvikling på Gimsøy i Skien. Det viste seg å være røyk fra en tørrkokt kjele. En kvinne som befant seg i leiligheten sjekkes av ambulansepersonell.

  Brann på Gimsøy i Skien
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Røykutvikling på Gimsøy

  Nødetatene har rykket ut til en mulig bygningsbrann på Gimsøy i Skien. Det er meldt om røykutvikling og både brann, politi og ambulanse er på vei til stedet.

 • Vogntog sperrer E134

  Et utenlandsk vogntog står i østgående løp på E134 i svingene ved Vinje kirke. Vogntoget sperrer delvis veien ved midtdeleren, melder politiet.