Hopp til innhold

Skjebnemøte for REC-ansatte – hundrevis kan miste jobben

Tirsdag kveld avgjøres det om REC vil stenge fabrikker i Norge. På Herøya ventes det 300 oppsigelser, i Narvik 180 og 200 i Glomfjord.

REC Wafer

Mange hundre kan miste arbeidsplassen sin ved REC.

Foto: Tom Andersen / NRK

Men selv om styret i REC (Reneable Energy Corporation) møtes i kveld, blir ikke avgjørelsen om en eventuell nedleggelse offentliggjort før onsdag morgen.

Kai Kristoffersen

Kai Kristoffersen er sikker på at fabrikk 1 og 2 ved REC på Herøya i Porsgrunn blir vedtatt nedlagt i kveld. Vi andre får ikke vite noe før onsdag morgen.

Foto: Ola Walberg / NRK

Kai Kristoffersen (61) fra Skien har jobbet på REC siden oppstarten, og er en av dem som er sikker på at aktiviteten ved to av fabrikkene i Porsgrunn nå går mot slutten.

-–Jeg er ikke bitter, bare lei meg, sier Kristoffersen, som nå er permittert.

Ingen overraskelse

61-åringen mener staten burde ha gått inn tidligere og hjulpet bedriften som han har jobbet på helt siden den ble startet opp i 2003.

– Årsaken til at fabrikkene nå trolig legges ned er at kineserne har pøst inn billige wafere på markedet med kinesisk statsstøtte. Dermed har prisen falt og REC har ikke kunnet produsere for lager.

– Dette kommer ikke som noen overraskelse for oss som har vært med på nedleggelse av industri tidligere, sier han, og nevner Union og Porsgrund Porselen som eksempel.

Han mener ledelsen ved REC har oppført seg ordentlig og ført en bra dialog med fagforeninga.

Gange med fem

Nedleggelsen av de 300 arbeidsplassene vil få store ringvirkninger i Porsgrunn.

– Du kan gange antall oppsagte med fem. Bare tenk på underleverandører som SIC, Violia, Coward, Ekro rengjøringspersonell og alt ekstra personell.

Nå håper han at REC-fabrikkene tre og fire på Herøya vil overleve.