NRK Meny
Normal

Realfag - nei takk!

Stig Bolme tar et oppgjør med alle de som vil ha mer realfag i skolen i ukens fredagsskrå.

Stig Bolme
Foto: NRK

Egentlig, så er jeg er møkka lei av alle de som sier at det er for lite realfag i skolen. Rekk opp handa alle dere som gjerne skulle hatt mer mattelekse da dere gikk i 8. klasse.

 

Ja, vi vet hvem dere er, for vi har sett dere før der dere sitter på første benk på foreldremøtene og nispørr læreren om hva som kreves av matematikk og fysikk for å bli lege, og komme inn på høyskolen i Trondheim. Heter ikke det lenger vøttø, det heter NTNU.  

Lurer på om det er jobb til alle disse teknikerne om 10 - 12 år, når alle ungene har valgt realfagsutdanning. Men altså, det greit at vi trenger en doktor, og gode ingeniører til å konstruere og skru sammen ting, men vi trenger noen som forstår samfunnet også, og som kan forklare det for andre, til og med på ulike språk. Da holder det ikke å være kjapp i hueregning.

Dommerne vet best

Jeg lurer jeg på om drapsdømte Åge Vidar Fjell fra Kilebygdda fikk forklart seg skikkelig for 17 år siden. Mye tyder på det ikke var så lett etter 60 timer i avhør uten hjelp fra advokat. Men han tilsto, så da var jo alle happy. Og dommerne mener jo at de vet best, det fikk vi et solid bevis for i NOKAS saken der lagdommerne glatt satte juryens frifinnelse av Thomas Tendrup til side.

Det er begynner å bli en stund siden at folk trudde det var evig sant og amen i kjerka når presten og doktoren og lærereren i bygda hadde sagt hva de mente om en sak. Kanskje er det på tide at dommere og politietterforskere krabber ned fra pidestallene de også. Nei, nei jeg sier ikke et ord om kongefamilien - ennå.

Men kongen i Porsgrunn Arbeiderparti, John Sanden, har krabba ned, og det er vel noen der ute som mener at han egentlig aldri har vært helt oppe, men det er bare ondsinna rykter, som det har blitt så mye av i dette partiet i Porsblomstens by, der elven slynger seg rundt en halvøy stappfull av rike pensjonister - kanskje.

Tungekrøll

Men også i Bø skal de berikes. Kommunen er nemlig med i finaleheatet som det heter når det gjelder å bli,og hold deg fast, NYTT NASJONALT DISTRIKTSPOLITISK KOMPETANSESENTER. Tenk deg Thorvald Stoltenberg uttale det a.

Altså NYTT NASJONALT DISTRIKTSPOLITISK KOMPETANSESENTER. Skjønner ikke helt hva det er engang jeg, men drit i det. Bare å si navnet er jo eget prosjekt. Husker i guttedagene åssen vi trena vårs på pluskvamperfektum, og onomatopoetikon, og en av kameratene mine som kunne litt tysk klarte å si Bischofshofen, og Garmisch Partenkirchen uten å brekke tunga, vi andre greide vårs med - Garmisch.

Men det er godt å vite at ordfører Arne Storhaug gleder seg til å kjempe om å få på plass et NYTT UAVHENGIG KOMPETANSEPOLITISK NASJONALT DISTRIKTSSENTER.

Men, Nei, ikke et ord om kongefamilien og pidestaller fra min munn. Egentlig så burde jeg vel sagt som lederen av nominasjonskomiteen i Vinje Arbeiderparti, Karl Reinert Jørgensen, - Jeg vil fraråda meg sjøl og spekulere noe mer på det!

 • Mistenkt for ruskjøring

  En 49 år gammel mann ble mandag kveld stoppet av politiet på Ballestadhøgda i Skien. Mannen mistenkes for å ha kjørt i narkorus og kjørte uten gyldig førerkort.

 • Strømbrudd i Porsgrunn

  506 husstander var ifølge Varden uten strøm kl. 18.00 mandag kveld. – Vi har folk ute for å lete etter feil nå, sa kommunikasjonssjef i Skagerak Energi Thor Bjørn Omnes til avisa. 18.25 hadde de fleste fått strømmen tilbake. 37 kunder er fortsatt berørt.

 • Smerter i armen etter kollisjon

  Alle skal være ute av bilene etter en kollisjon i Skien. Tre biler er involvert. Politiet opplyser til NRK at en person klaget på smerter i armen etter ulykken. Skadeomfanget er ukjent. Politiet opplyser at to av bilene ikke er kjørbare.

  ulykke i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK