NRK Meny
Normal

Må kjøre åtte mil for fem minutters tannsjekk

EDLAND (NRK): Foreldre i Edland fortviler over lang reisevei for å få sjekket barnas tenner. Men når de kommer med forslag til en løsning på problemet, sier fylkestannlegen nei.

Tannlegetilbud barn Edland

Simen Vassbotten Apeland (5), Emil Vassbotten Apeland (11), Malin Vassbotten Apeland (6,5) og Emma Hagen (3,5) må dra fra Edland til Åmot når skal sjekke tennene.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

I dag må foreldre i Edland i Vinje kjøre fire mil ned til tannklinikken i Åmot når barna skal på tannkontroll. Foreldrene må ofte ta seg minst en halv dag fri for å følge barna til tannundersøkelse som vanligvis kun tar noen få minutter.

Nå ønsker foreldrene at en tannpleier fra tannklinikken i Åmot skal ta turen opp til Edland i ny og ne for å foreta tannundersøkelsene der.

– Det hadde hatt mye å si. Jeg jobber i Åmot, mens barna går i barnehage i Edland. Det blir mye kjøring fram og tilbake, sier Silje Hagen.

Tanntilbud barn Edland

Elin Vassbotten Apeland (t.v.) og Silje Hagen sier de må ta seg fri minst én halv dag når de skal følge barna til tannpleieren i Åmot.

Foto: Jannicke / NRK

Flere støtter forslaget

En stor gruppe foreldre ved Edland skule og Edland barnehage håper nå på en ny ordning, forteller FAU-leder, Elin Vassbotten Apeland.

– Vi synes det tar ganske lang tid. Elevene må ta seg en halv dag fri og får fravær. Det er jo snakk om den første sjekken. Hvis det er behov for videre tannlegetjenester, er vi jo villige til å reise ned til Åmot, presiserer hun.

Arne Vinje

Arne Vinje, ordfører i Vinje, sier det går ut over kommunekassa at kommuneansatte må ta seg fri i flere timer for å reise med barna til tannpleieren.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Det er jo ikke så ofte man reiser til tannpleieren med barna. Er det så farlig å ta seg litt fri en gang i året for å følge poden til tannlegen?

– Det er ikke like enkelt for alle. Det er mye planlegging som skal inn i bildet, så vi håper at vi kan få til en ordning, sier Hagen.

Les også: Lokkar med billig tannlegebehandling i utlandet

Les også: Nå vil også dei voksne ha tannregulering

Støtte fra ordføreren

Turid Kristoffersen

Fylkestannlege i Telemark, Turid Kristoffersen, vil ikke sende en tannpleier opp til Edland.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Ordfører i Vinje, Arne Vinje, støtter forslaget fra foreldrene.

– Vi ser at lærere, førskolelærere og andre ansatte i kommunen må ta seg fri for å følge barna, og det representerer en utgift for kommunen. For så vidt kan man si at fylkeskommunen har veltet noen kostnader over på kommunen, sier han.

– Ikke aktuelt

Men fylkestannlegen, Turid Kristoffersen, sier det ikke er forsvarlig å sende en tannpleier til Edland.

– Hvis vi fikk en gave fra en rik onkel, som kunne gi oss én million, kunne dette vært aktuelt. Men de pengene har vi ikke. Vi har hatt ganske stramme rammer de siste årene, så vi må virkelig være ansvarlige ved bruk av ressursene, avslutter fylkestannlegen.

Les også: Så langt kan du måtte køyre for å komme til tannlegen

Les også: Slik unngår du tannlegeskrekk hos barn