NRK Meny
Normal

Reagerer på ordfører i naziuniform

Det har kommet flere reaksjoner etter at ordføreren i Hjartdal stilte i naziuniform i TV-serien «Kampen om tungtvannet».

Løkslid i uniform

Ordføreren i Hjartdal i Telemark, Sven Tore Løkslid, spiller tysk soldat, i serien Kampen om tungtvannet. Her er bildet fra scenen mange har reagert på. Løkslid er soldaten midt i bildet.

Foto: Filmkameratene

Sven Tore Løkslid

FIKK REAKSJONER: Det er viktig å presisere at dette ikke har noe med meg å gjøre, dette var kun en rolle som statist, sier ordfører Løkslid til NRK.

Foto: Anne Lognvik

I andre episode av TV-serien «Kampen om tungtvannet» fikk du se ordføreren i Hjartdal i Telemark, Sven Tore Løkslid, i rollen som tysk soldat. Han står vakt da direktør Henriksen ankommer fabrikken på Vemork ved Rjukan.

– Jeg var på skjermen i noen få sekunder, sier Løkslid.

Etter at lokalavisen Telen og NRK trykket bilder av Løkslid i naziuniform var det flere som reagerte. Blant annet fikk Arbeiderpartiet i Telemark en anonym e-post hvor det stilles spørsmål om hvorfor ordføreren har påtatt seg rollen som tysk soldat.

Her er klippet som har skapt rabalder;

Her er ordføreren i Hjartdal tysk soldat i serien"Kampen om tungtvannet"

Les også:

Burde valgt annen rolle

I e-posten går det frem at flere i lokalmiljøet har reagert, blant annet fordi flere i kommunen ble drept av tyske soldater. Han burde valgt en annen rolle eller takket nei til denne rollen skriver avsenderne.

– Jeg må beklage at enkelte føler ubehag ved å se meg i den uniformen. Jeg legger meg flat for kritikken. Det er viktig å presisere at dette ikke har noe med meg å gjøre, dette var kun en rolle som statist, sier Løkslid.

Terje Lien Aasland

Terje Aasland i Telemark Arbeiderparti mener Sven Tore Løkslid ikke gjorde noe galt da han stilte opp som statist som tysk soldat i den nye norske serien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Riktig å bidra for å fortelle historien

Stortingspolitiker og leder av Telemark Arbeiderparti, Terje Aasland, sier han beklager om noen føler seg støtt av ordførerens statistrolle, men synes kritikken ikke er rettferdig.

– Jeg forstår at noen er av opptatt av det så lenge det er en ordfører som gjør det. Likevel synes jeg det er riktig å bidra til å fortelle historien. Det er viktig for å unngå liknende hendelser i fremtiden, sier Aasland.

 • Gjenganger fengsles

  Politiet vil be om at en mann på 25 år varetektsfengsles i fire uker på grunn av gjentagelsesfare. Han har 27 uoppgjorte saker med rettsvesenet, blant annet grovt tyveri, bruk og besittelse av narkotika og kjøring i ruset tilstand.

 • Får hjelp til å fullføre

  Færre elever dropper ut fra videregående opplæring i Telemark. Blant annet fordi de får hjelp til å endre studieretning istedenfor å slutte, Tall fra oppfølgingstjenesten viser at 249 fikk hjelp, det er en nedgang på 53 fra november i fjor.

 • Nynorsk eller bokmål

  Når Telemark og Vestfold slås sammen, er spørsmålet hvilken målform det nye fylket skal velge. Telemark bruker nynorsk, Vestfold bokmål. Språkrådet mener det bør være nøytral målform.

 • Ran i Skien

  En mann ble slått ned på Langbryggene i Skien litt før halv fem i natt. Han fikk et kutt i hodet og er kjørt til sykehus. To menn ranet ham for en sekk og stakk fra stedet i en mørk stasjonsvogn. Politiet jakter nå på ransmennene