NRK Meny
Normal

Reagerer på bussjåførenes mobilbruk

Politiet reagerer kraftig på at bussjåfører sender meldinger og tar bilder med mobiltelefonen mens de kjører.

Andreas Rødø

Andreas Rødø i politiet er skremt over resultatene som viser at mange sjåfører bruker telefonen når de kjører buss. Han er åpen for å la politiet bruke nye metoder for å få tatt synderne.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Da NRK gjorde en stikkprøve, brukte over halvparten av sjåførene mobiltelefon mens de kjørte. Passasjerene reagerer og frykter det vil skje ulykker på grunn av praksisen.

– Synes det er ille

Distriktsleder ved UP, Andreas Rødø, sier de tar flere tusen bilførere som bruker mobiltelefon, hvert år. Han er ikke overrasket over at også bussjåfører gjør dette. Han reagerer likevel på at stikkprøven til NRK.

buss, mobiltelefon

Flere av sjåførene som NRK kjørte med, brukte mobiltelefonen til å snakke i, sende meldinger eller ta bilder med.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Hvis den lille undersøkelsen som NRK gjorde er representativ for det som er tilfelle, så synes jeg det er ille. Her må hver enkelt bussjåfør gå i seg selv og dette må busselskapene ta på det største alvor.

Les også:

Kan ta i bruk nye metoder

Rødø sier de har egne folk som kontrollerer mobilbruken til tungtransportsjåfører langs veien. Han sier de ikke lar politifolk ta bussen for å sjekke sjåføren, men utelukker ikke at de må bruke nye metoder.

– Jeg avviser ikke at vi kan komme til å jobbe annerledes for å ta sjåfører som bruker mobil mens de kjører, sier Rødø.

Han sier passasjerer bør ta kontakt med busselskapet, dersom de ser sjåføren bruker mobilen.

Administrerende direktør i Nettbuss Ole Engebret Haugen sier mobilbruken ikke er akseptabelt.

– Vi har fokus på dette, men er avhengig av tilbakemeldinger for å ta den enkelte sjåfør, sier Haugen.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Brita Straume

Leder for Trygg Trafikk i Telemark, Brita Straume, oppfordrer alle busspassasjerer som ser sjåfører bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring om å melde fra.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Trygg trafikk mener at mobiltelefoner bør holdes unna all kjøring.

– Det er anledning til å bruke telefonen dersom den ikke er håndholdt, men det beste for trafikksikkerheten er å ha fullt fokus på trafikken når man kjører, sier leder for Trygg Trafikk i Telemark, Brita Straume.

Hun reagerer på at mange bussjåfører ser ut til å blåse i veitrafikkloven.

– Dette er en sak busselskapene må ta opp i rutinene sine. De må ha tydelige rutiner på dette i og med at de har ansvar for veldig mange mennesker som tar bussen, sier Straume.

– Hvis dette fortsetter kan det få alvorlige konsekvenser, både for passasjerer i bussene og for andre trafikanter, legger hun til.

Hun oppfordrer alle busspassasjerer som ser sjåfører bruke håndholdt mobiltelefon under kjøring om å melde fra til busselskapet.

 • Gjennomslag i Bambletunnelen

  Klokka ni i føremiddag fyrte Nye Vegar av siste salve i Bambletunnelen – og det tyder at det er gjennomslag. Dette er ein milepæl for arbeidet med nye E18, seier utbyggingssjef Ruth Haug i Nye Vegar.

  Gjennomslag i Bambletunnelen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Telemark Senterparti veks

  Telemark Senterparti auka medlemstalet til 845 medlemer i fjor. Det er femte året på rad at Telemark Senterparti aukar medlemstalet, opplyser fylkespartiet. Auken er størst i Vinje, der kommunepartiet fekk 23 nye medlemer.

 • Tok førarkortet frå 29-åring

  Politiet i Skien har teke førarkortet frå ein 29 år gamal mann frå Agder. 29-åringen køyrde bil i Skien sentrum utan å ha skrapa vindauga for snø og is. I fylgje politiet var det isfrie holet i frontruta på storleik med ei handflate.

 • Skagerak ber om hjelp

  Skagerak Energi brukar helikopter for å kartlegge feil på høgspentnettet etter snøfallet i går. Samstundes oppmodar selskapet kundar med feil på lågspentnettet om å melde frå, slik at selskapet også kan rette desse feila. Klokka 11 i dag hadde selskapet registrert 250 feil i Skien og Siljan.