NRK Meny
Normal

Mer bråk på byen med 18-års aldersgrense

Lavere aldersgrense på byen fører til mer folk på byen, som igjen fører til mer bråk. Det er ett av flere funn i en ny rapport fra politiet i Telemark.

Kjell Reidar Johansen

UTELIV: En ny rapport fra politiet i Telemark viser at 18-års aldersgrense har konsekvenser. Det blir mer bråk på byen. (illustrasjonsfoto)

Foto: Mari Reisjå / NRK

Rapporten fra politiet i Telemark kartlegger utelivet i Grenland fra 2009 til 2015. Den viser at lavere aldersgrense fører til flere folk på byen, ergo mer bråk.

I tillegg har det de siste to årene vært dobbelt så mange voldshendelser i utelivet i Porsgrunn som i Skien.

– Rapporten er bare bakgrunnsbildet, den gir ikke svar på hva man må gjøre. Det er opp til kommunen og politiet å ta tak i saken videre, sier Amund Rollseth. Han er strategisk analytiker i Telemark politidistrikt og er den som har laget rapporten.

– Endringa av skjenketiden med en halvtime har gjort at volden avtar på lørdager. Men på fredager skjer det flere voldsepisoder, noe som har sammenheng med at flere 18-årsutesteder holder åpent, sier han.

Amund Rolseth og Helge Fredriksen

Amund Rollseth og Helge Fredriksen mener rapporten danner et viktig grunnlag for alkoholpolitikken fremover.

Foto: Kompetansesenter rus – region Sør

– Det er ikke nødvendigvis 18- og 19-åringene som står bak volden, men det fører til at det totalt er flere folk på byen, sier Rollseth.

Mange av de samme

Rapporten som ble lagt fram på en konferanse onsdag ettermiddag har flere hovedfunn. Den viser blant annet at 80 prosent av dem som er innblanda i vold i forbindelse med utelivet i helgene er såkalte "kjenninger " av politiet. Rapporten viser også at 18-års utesteder øker antallet voldsepisoder.

Politioverbetjent Einar Liane har god kjennskap til utelivet og rusrelatert vold i Telemark. Han vil påpeke at man ikke kan gi utestedene skyld i at det er mer vold.

– 18-åringer skal jo også få lov til å ha et sted å dra på byen. Det er ikke utestedenes feil, ofte ser man slåssing og bråk i gatene rundt utestedene, sier Liane.

Kartlegging av voldsepisoder

Helge Fredriksen i KoRus Sør ved Borgestadklinikken mener rapporten danner et viktig grunnlag for alkoholpolitikken framover.

– Kartlegginga skal brukes i det daglige for å forebygge vold og ordensforstyrrelser, sier Fredriksen.

Han håper de nye folkevalgte i kommunene vil bruke rapporten når de skal diskutere nye alkoholpolitiske retningslinjer.

Blant annet skal det sees på om utestedene bør ligge tett i tett, eller lengre fra hverandre, og hva slags åpningstider man bør ha på byen.

– Vold og drikkekultur henger sammen

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK