NRK Meny
Normal

Mer bråk på byen med 18-års aldersgrense

Lavere aldersgrense på byen fører til mer folk på byen, som igjen fører til mer bråk. Det er ett av flere funn i en ny rapport fra politiet i Telemark.

Kjell Reidar Johansen

UTELIV: En ny rapport fra politiet i Telemark viser at 18-års aldersgrense har konsekvenser. Det blir mer bråk på byen. (illustrasjonsfoto)

Foto: Mari Reisjå / NRK

Rapporten fra politiet i Telemark kartlegger utelivet i Grenland fra 2009 til 2015. Den viser at lavere aldersgrense fører til flere folk på byen, ergo mer bråk.

I tillegg har det de siste to årene vært dobbelt så mange voldshendelser i utelivet i Porsgrunn som i Skien.

– Rapporten er bare bakgrunnsbildet, den gir ikke svar på hva man må gjøre. Det er opp til kommunen og politiet å ta tak i saken videre, sier Amund Rollseth. Han er strategisk analytiker i Telemark politidistrikt og er den som har laget rapporten.

– Endringa av skjenketiden med en halvtime har gjort at volden avtar på lørdager. Men på fredager skjer det flere voldsepisoder, noe som har sammenheng med at flere 18-årsutesteder holder åpent, sier han.

Amund Rolseth og Helge Fredriksen

Amund Rollseth og Helge Fredriksen mener rapporten danner et viktig grunnlag for alkoholpolitikken fremover.

Foto: Kompetansesenter rus – region Sør

– Det er ikke nødvendigvis 18- og 19-åringene som står bak volden, men det fører til at det totalt er flere folk på byen, sier Rollseth.

Mange av de samme

Rapporten som ble lagt fram på en konferanse onsdag ettermiddag har flere hovedfunn. Den viser blant annet at 80 prosent av dem som er innblanda i vold i forbindelse med utelivet i helgene er såkalte "kjenninger " av politiet. Rapporten viser også at 18-års utesteder øker antallet voldsepisoder.

Politioverbetjent Einar Liane har god kjennskap til utelivet og rusrelatert vold i Telemark. Han vil påpeke at man ikke kan gi utestedene skyld i at det er mer vold.

– 18-åringer skal jo også få lov til å ha et sted å dra på byen. Det er ikke utestedenes feil, ofte ser man slåssing og bråk i gatene rundt utestedene, sier Liane.

Kartlegging av voldsepisoder

Helge Fredriksen i KoRus Sør ved Borgestadklinikken mener rapporten danner et viktig grunnlag for alkoholpolitikken framover.

– Kartlegginga skal brukes i det daglige for å forebygge vold og ordensforstyrrelser, sier Fredriksen.

Han håper de nye folkevalgte i kommunene vil bruke rapporten når de skal diskutere nye alkoholpolitiske retningslinjer.

Blant annet skal det sees på om utestedene bør ligge tett i tett, eller lengre fra hverandre, og hva slags åpningstider man bør ha på byen.

– Vold og drikkekultur henger sammen

 • Sakna mann funnen i god behald

  Ein mannleg bebuar frå Gulset sjukeheim som var sakna tidlegare i dag, vart etter kort tid funnen i god behald.

 • Nytt språktreningsprosjekt i Bø

  I Bø skal eit prosjekt i gartneri og skog gje språktrening og opplæring i å drive bedrift. Prosjektet er i regi av NAV og Midt-Telemark Næringsutvikling. Deltakarane er flyktningar med spesiell kompetanse og nordmenn med erfaring frå praktisk arbeid.

 • Meir i tilskot i ny kommune

  Bøndene på Hjuksebø kan få over ein halv million kroner i auka tilskot dersom bygda skulle bli ein del av Notodden kommune. Grunnen er at Notodden ligg i ei anna tilskotssone enn Sauherad.

 • Meir regn i vente

  Det kjem meir regn i Sør-Noreg dei neste dagane.

  Laster Twitter-innhold