NRK Meny
Normal

Ransoffer: – Jeg tør ikke lenger kjøre alene

SKIEN (NRK): Natt til søndag ble hun dratt ut av bilen sin etter håret og sparket og ranet av en ukjent mann i mørke klær og caps. Nå er den tidligere taxisjåføren livredd for å kjøre bil.

Sophie Søllesvik ble ranet i bilen

Sophie Søllesvik ble natt til søndag dratt ut av bilen etter håret, sparket og ranet av en fremmed mann i Skien. Nå tør hun ikke lenger å kjøre alene.

– Jeg skulle kjøre og hente bestevenninnen min da jeg så en bil som hadde stoppet midt i vegen foran meg, sier Sophie Søllesvik (21) fra Porsgrunn.

Hun stoppet 15 meter fra den andre bilen og ventet på at det skulle bli klart for å kjøre videre da døren hennes plutselig ble revet opp. Søllesvik ble så dratt ut av bilen etter håret.

– Jeg ble holdt nede mens mannen lente seg inn i bilen og tok alt jeg hadde av verdisaker. Det var en grufull opplevelse. Jeg har aldri vært så redd, forteller hun.

Søllesvik sier hun alltid har likt å kjøre bil, men at helgas episode har satt en støkk i henne.

– Nå tør jeg ikke kjøre bil alene eller være hjemme alene. Dørene er alltid låst, og jeg har alltid venner eller familie rundt meg, sier Søllesvik.

Sophie Søllesvik

Sophie Søllesvik forteller at det beste hun visste var å kjøre bil. Nå er det ikke lenger den friheten det var.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Alvorlig og brutalt

Ranet av 21-åringen var ett av to alvorlige overfallsran i Telemark denne helgen. To menn i 30-årene er pågrepet og siktet for ranet av en 29-åring i Porsgrunn søndag kveld, men ingen er foreløpig mistenkt etter ranet av Søllesvik.

Ingrid Øygarden, politiadvokat

Politiadvokat Ingrid Øygarden sier det er uvanlig med to så brutale ran på en helg.

Foto: Øystein Økter / NRK

Politiadvokat Ingrid Øygarden vil ikke spekulere i motivet bak disse voldsepisodene, men syntes handlingene er i overkant brutale med tanke på fortjenesten.

– Vi ser jo at det fremstår som alvorlig og brutalt i forhold til verdiene som har blitt stjålet, sier politiadvokat Ingrid Øygarden.

De to episodene i helgen føyer seg inn i rekken av minst ti brutale overfallsran i Telemark siden 2014, men Øygarden kan ikke si om Telemark kommer spesielt dårlig ut på voldsstatistikken.

– Jeg har ingen kommentar til om Telemark politidistrikt er spesielt utsatt for voldshendelser sammenlignet med andre distrikt, sier Øygarden.

– Ingen ransbølge

Hun vil heller ikke spekulere i om dette kan være starten på en ransbølge i Telemark.

– Det er uvanlig at det er to ransanmeldelser på én uke, men foreløpig ser vi ikke på det som en ny ransbølge.

Er det noen grunn til bekymring?

– Man trenger ikke å frykte at man skal bli ranet, men man bør tenke seg om hvis man stopper og vurdere risikoen og omstendigheten, sier Øygarden.

Ifølge SSB er Telemark og Vest-Agder de fylkene med nest mest vinningskriminalitet med henholdsvis 32,3 og 31,8 anmeldte lovbrudd per 1 000 innbyggere. Oslo er det fylket som har klart mest anmeldt vinningskriminalitet med 61 per 1 000 innbyggere.

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.

 • Skremmende

  Vitner til ransforsøket på urmaker Saastad synes det er skremmende at noen forsøker seg på ran midt på lyse dagen. Sten Thorstensen, sier til NRK at han ble sint, og at han og to andre tok opp jakten, men at ranerne kom seg unna i en fluktbil.

  Forsøk på ran med øks urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK