NRK Meny
Normal

Ransmennene til Bjørg blir ikke dømt

SKIEN (NRK): For to år siden brøt tyver seg inn hjemme hos Bjørg Bergsland. Siden Norge ikke har utleveringsavtale med hjemlandet, blir de ikke dømt. – Slike saker er et stort problem, sier politiet.

Operasjon Grenseløs fortviler over at mange utenlandske kriminelle går fri, på grunn av av manglende utleveringsavtale med hjemlandet.

BLIR IKKE TATT: For to år siden opplevde Bjørg Bergsland fra Klovholt i Skien manges mareritt. Da hun kom hjem en formiddag i juli, oppdaget hun at hun hadde to innbruddstyver på besøk.

– Jeg låste meg inn hoveddøren, kommer inn på kjøkkenet og ser en mann i grønn T-skjorte hoppe ut av vinduet. Jeg løp rundt huset samtidig som jeg snakket med politiet, og da så jeg to menn hoppe ned den bratte lia der. Så kom det en bil og tok med seg de to, forteller hun til NRK.

– De fikk med seg smykker og arvegjenstander som var viktige for oss, og de får vi aldri igjen, sier Bjørg Bergsland fra Skien fortvilet.

Politiet har fått DNA-treff på tyvene i Romania, men de blir ikke utlevert.

Det gjør meg så sint. Jeg blir frustrert over at de kan komme hit, gjøre slike ting og ikke bli tatt. Det gir en signaleffekt om at det bare er å reise hit til Norge og forsyne seg, sier hun.

Les også:

Stort problem

Politiadvokat Odd Skei Kostveit

Politiadvokat Odd Skei Kostveit sier det er et problem at mange land ikke utleverer egne statsborgere til Norge.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Politiet ønsker å få utlevert rundt 40 personer for lovbrudd som er begått i politidistriktene Østafjells og i Asker- og Bærum. Nasjonalt ligger dette tallet på rundt 150 personer.

– Det finnes personer som er knyttet til alvorlige straffbare handlinger som går fri fordi de er utilgjengelige for norsk politi så lenge de holder seg i sitt eget land. Det sier politiadvokat Odd Skei Kostveit, som leder Operasjon Grenseløs, et samarbeidsprosjekt mellom politidistriktene Østafjells og Asker- og Bærum politidistrikt.

Norge har ikke avtale med alle EU-land om utlevering av egne borgere. Det gjenstår underskrifter fra tre EU-land for at avtalen skal tre i kraft.

– Vi har en bunke med saker som ligger og venter. Det er en utfordring at disse sakene blir eldre, og straffen dermed blir mindre. Til slutt kan saken være foreldet, og da er det for sent, sier Kostveit.

– Mer eller mindre fritt frem

Kostveit sier det i prinsippet betyr at det er fritt frem for utenlandske kriminelle å begå lovbrudd her i Norge, så lenge de kommer seg hjem til sitt eget land.

– Dette kan også virke som et ekstra moment for å begå kriminalitet i Norge, fordi vi ikke klarer å få tak i dem.

– Hva tenker du om at det er sånn?

– Det er ikke bra for norsk politi, rettsvesen og tilliten til vårt arbeid, sier Kostveit.

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.

  • Fått i seg røyk

    En voksen og et barn tas hånd om av helsepersonell etter å ha fått i seg røyk etter en brann ved Øvre Sølen i Porsgrunn.

  • CO₂-lagring blir prioritert i EU

    Statoils plan om CO₂-lagring under havbotnen på norsk sokkel har fått status som eit prioritert prosjekt i EU. Planen er å lagre CO₂ på same måte ved norske industrianlegg, slik som Norcem i Brevik og Yara på Herøya.