NRK Meny
Normal

Rånerne skal skysse artister

Artister får rånerskyss under Notodden Blues Festival. Da vil det nemlig være rånerne som stiller som sjåfører og sørger for at artistene blir frakta fra a til å.

Rånertalsmann Notodden

Rånerne aksjonerte mot stengig av Storgata på Notodden tidligere i sommer.

Foto: Jonas Rydén / NRK

Når Notodden Blues Festival starter på torsdag, skal artistene kjøres til og fra konsertscenen av en ny gruppe frivillige. Festivalledelsen har tatt kontakt med rånerne i byen, for å få hjelp til transporten.

- Vi har bruk for sjåfører hele tida, og de er jo glad i å kjøre bil. Så det ville være et naturlig sted å gå for oss. Så jeg håper dette skal fungere bra, sier festivalleder Jostein Forsberg.

- En ubrukt ressurs

Jostein Forsberg

Festivalleder Jostein Forsberg.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Når Notodden Blues Festival sparkes i gang for 20. gang denne uka, får han hjelp av nye krefter i kommunen: Rånerne.

Det spørs om rånerne får kjøre på størrelser som Fleetwood Mac-legenden Jeremy Spencer, men de skal hjelpe til med transport av artister og annet utstyr under festivalen.

Det er første gang at Notodden Blues Festival aktivt har invitert rånerne til å delta i festivalen, og Forsberg mener at rånerne har vært en ubrukt ressurs i blues-byen.

- Vi har jo hatt et greit forhold til det miljøet tidligere også, vi. Selv om vi stenger hele området for kjøring under festivalen. Men i år tenkte vi som så at de har kunnskap og ressurser vi har bruk for, så kanskje de kan være med og skape en positiv markedsføring av Notodden sammen med oss. Og i bluesfestivalen jobber alle side om side. Det er ikke deres feil at de ikke har vært med tidligere, tvert i mot har nok vi vært litt sløve og ikke tatt kontakt.

Vil gjerne hjelpe til

Espen Kittilsen

Talsmann for rånerne Espen Kittilsen.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

For et par uker siden var det opprørtilstander i blueshovedstaden i Telemark. Rånerne protesterte fordi politikerne gjorde deler av Storgata til gågate, og dermed ødela stripa de pleide å kjøre.

Men nå kan de bruke sin ekspertise til å hjelpe festivalen, og talsmann for rånerne i Notodden Espen Kittilsen, sier at initiativet har blitt møtt med begeistring i rånemiljøet.

- Vi kan hjelpe til med alt, vi. Det er bare til å spørre så kan vi få samla masse folk, for det er sikkert mange i rånemiljøet som har lyst til å hjelpe. Vi har jo blitt satt i så mye dårlig lys overalt i det siste, så nå hjelper vi til med alt.

Dessuten er det en ekstragevinst å hente for rånerne.

- Da får vi kjøre i Storgata også.

Men hvem han skal kjøre spiller mindre rolle.

- Jeg har ikke så peiling på blues, så har ikke peiling på hvem som kommer. Men jeg hørte noen rykter om at vi måtte spille blues når vi skal kjøre, så det skal vi nok gjøre, sier Kittilsen.

Råneraksjon Notodden

Fra råneraksjonen på Notodden tidligere i sommer.

Foto: Jonas Rydén / NRK