Hopp til innhold

Ordfører fikk politiets hjelp til å avkrefte hasjrykter

Ordføreren i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland (Sp), fikk politiets hjelp til å avkrefte rykter om narkotikamisbruk. – Klokt, mener kommunikasjonsrådgiver.

Bjørn Sverre Birkeland

– SURREALISTISK: Ordføreren i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland

Foto: Roald Marker / NRK

Ryktene dukket opp før jul. Ordføreren skulle ha vært i et selskap der det ble røyket hasj. Politiet dukket opp og pågrep flere gjester, deriblant Birkeland.

En mildt sagt uheldig historie å ha på seg for en ordfører.

Heldigvis er den ikke sann.

– Trodde det var 1. april

I helgen sto ordføreren og lensmannen i bygda frem i lokalavisen Rjukan Arbeiderblad, for å avkrefte det han selv omtaler som ondsinnete rykter.

Det var en journalist som først gjorde han oppmerksom på ryktene.

– Jeg trodde nesten det var 1. april, sier Birkeland til NRK, og beskriver situasjonen som surrealistisk.

– Det rammer jo meg og mine nærmeste, men også det politiske miljøet i Tinn.

Han valgte samme dag å informere formannskapet og administrativ ledelse om saken. Han kontaktet også politiet, og fritok dem for taushetsplikten.

Det bekrefter lensmann Knut Aas overfor Rjukan Arbeiderblad.

– Ryktet har ingen rot i virkeligheten. Ordføreren har et plettfritt rulleblad, sier Aas til avisa.

Går videre med rak rygg

Ordføreren har ingen anelse om hvem som kan ha satt ut ryktene, men ser ikke bort fra at noen kan ha gjort det for å svekke tilliten hans politisk.

Han frykter at rykter som dette kan skremme folk fra å gå inn i politikken. Selv har han ingen planer om å la eventuelle ryktespredere vinne frem.

– Jeg går med rak rygg.

– Riktig løst

– Her fortjener ordfører Bjørn Sverre Birkeland i Tinn virkelig ros for å ha håndtert denne kommunikasjonsutfordringen og rykteflommen på en klok måte. Det er vanskelig å håndtere slike saker. Gjennom å gå ut sammen med lensmann Knut Aas har han satt en effektiv stopper for at dette ryktet skulle kunne vokse videre, sier Bjørn Richard Johansen, assosiert partner i kommunikasjons- og rådgivningsselskapet First House.

Bjørn Richard Johansen

Bjørn Richard Johansen, assosiert partner i First House.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Det koster alltid noe i form av bekymringer og oppmerksomhet å få fokus rundt seg i en slik sak, som det Birkeland nå gjør. Men han tar kontroll over historien og det er et riktig kommunikasjonsgrep i den situasjon han har kommet opp i, sier Johansen.

Harald Stanghelle, tidligere redaktør i Aftenposten, synes man skal være forsiktig med å kalle ryktene en drittpakke.

Harald Stanghelle

Harald Stanghelle, tidligere redaktør i Aftenposten.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Definisjonen av en drittpakke er bevisst plantet informasjon for å skade en politisk motstander eller aktør i for eksempel næringslivet, satt ut av politiske motstandere. Det vet man vel ikke i dette tilfellet. Uten at jeg kjenner historien inngående, høres det likevel fornuftig ut å stå frem med historien når politiet kunne bekrefte at ryktene var usanne, sier han til NRK.