NRK Meny
Normal

Odds Rafik er folkets favoritt

Ekspertene kåret Sander Berge til årets unge talent i Eliteserien. Hadde det bare vært opp til publikum ville Odds Rafik Zekhnini stukket av med prisen.

Eliteserien i fotball 2016.

Rafik Zekhnini scorer mål mot Sander Berge og Vålerenga. Zekhnini scoret totalt fem mål i årets eliteserie.

Foto: S¯rb¯, Krister, Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Personlig mener jeg at jeg burde vunnet. Jeg er en større trussel på banen enn de to andre, sier Zekhnini med et smil om munnen.

Vålerengas midtbanespiller Sander Berge ble kåret til årets unge talent foran de to andre nominerte, Rafik Zekhnini og Jens Petter Hauge. Berge vant med totalt 68 prosent av stemmene, men folket mener derimot at Zekhnini burde ha vunnet.

– Med all respekt for Sander og Jens Petter, men jeg mener at jeg har større x-faktor. Jeg er enig med publikum om at jeg skulle ha vunnet, forteller Rafik.

Tall fra Norsk Toppfotball, som står bak kåringen, viser nettopp det at folket mener at Zekhnini burde blitt årets unge talent.

Folkets stemmer på årets unge talent.

Kilde: Tallene er hentet fra Norsk Toppfotball sine beregninger i kåringen.

Slik som du ser på bildet fikk Zekhnini 42 prosent av folket sine stemmer. Det tilsvarer 1590 personer som stemte.

Men i en slik kåring holder det ikke bare med folkets mening. To andre faktorer i tillegg til publikum spiller også inn.

Enstemmig jury

Den ene er at alle kapteiner på hvert lag i Obos-ligaen og Eliteserien avgir sin stemme. I år var det kun 20 kapteiner som stemte, og Sander Berge fikk flest med 14 stemmer. Zekhnini fikk fem stemmer fra kapteinene.

Den andre faktoren som er med på å avgjøre utfallet i slike kåringer, er en ekspertjury. I årets jury satt følgende personer:

Davy Wathne, TV2
Jesper Mathisen, TV2
Knut Espen Svegaarden, VG
Nils Johan Semb, NFF
Jo Bergsvand, NTF (leder)

Blant juryen var det enstemmig. De stemte alle på Sander Berge.

Knut Espen Svegaarden

VG-journalist Knut Espen Svegaarden stemte frem Sander Berge som årets unge talent.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Knut Espen Svegaarden begrunner sin stemme med at Berge har prestert jevnere gode enn det Zekhnini har gjort.

– Sander har vært god hele sesongen. På et dårlig Vålerenga har han tatt ansvar og stått frem. Han har levert oftere på et høyt nivå enn det Rafik har gjort.

Svegaarden er likevel påpasselig med å si at det var et vanskelig valg. Han synes også at Zekhnini minner om Tom Lund.

– Men Zekhnini har hatt en del skader og levert noe ujevnt. Det er høye topper og dype daler. Det er derfor min stemme gikk til Berge. Toppnivået hans er nok det høyeste i Eliteserien, og han har et helt unikt steg.