NRK Meny
Normal

Rabaldermøte i Drangedal Arbeiderparti

Nominasjonskomiteen i Drangedal Arbeiderparti hadde ikke forslag til ny ordførerkandidat, da nominasjonsmøtet startet klokken 18 i kveld. Det skapte rabalder.

Svein Kolloen i Drangedal Arbeiderparti

Leder i Drangedal Arbeiderparti, Svein Kolloen på nominasjonsmøtet i Drangedal i kveld.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Ingen av dem som deltok på møtet ønsket å si noe til NRK.no før møtet startet. Telemark Arbeiderpartis partisekretær Odin Adelsten Bohmann gikk rett inn på nominasjonsmøtet, men ønsket heller ikke å uttale seg.

Etter møtet ville han derimot si litt om det som hadde skjedd.

– Det som har skjedd er at det ikke har blitt presentert noe listeforslag fra nominasjonskomiteen. Da er vedtektene til Arbeiderpartiet sånn at man utsetter nominasjonsmøtet, og nominasjonskomiteen må utarbeide et fullstendig listeforslag.

Det har stormet mye i Drangedal Arbeiderparti den siste tiden. Først nektet nåværende ordfører Karianne Sydtveit Reiten å stille som ordførerkandidat, dersom partikollega Magnus Straume sto på samme liste.

Det hele endte med at Reiten trakk seg som ordførerkandidat. Dermed måtte nominasjonskomiteen i Drangedal Ap starte forfra med å finne en egnet kandidat. Under hele denne prosessen har de holdt kortene tett til brystet, og har ikke villet uttale seg til media om hvordan de har arbeidet frem mot kveldens møte.

Hva jeg tenker på? Tja si det. Men skjønner lite av nominasjonsprosessen i Drdal Ap. Men sånn blir det når Youngstorget bestemmer

Magnus Straume på Facebook

Flere som ville trekke seg

Ifølge Bohmann orienterte nominasjonskomiteen om at flere kandidater hadde ønsket å trekke seg. Utover det ønsker han ikke å spekulere mer i saken.

– Når må nominasjonskomiteen ha en liste klar?

– En ny liste bør egentlig være klar på starten av nyåret. Fordi kommunepartiet er i en spesiell situasjon har vi utsatt fristen, som i utgangspunktet var 1. desember.

Han beklager at Drangedal Arbeiderparti har havnet i denne situasjonen.

Magnus Straume og Karianne Sydtveit Reiten

Det har vært mye bråk mellom gruppeleder i Drangedal Arbeiderparti og nåværende ordfører Karianne Sydtveit Reiten.

Foto: NRK

– Ikke glad for dette

Magnus Straume var også til stede på møtet. Han sier han ikke er glad for situasjonen partiet har havnet i.

– Jeg er ikke noe glad for dette, men må konstatere at sånn er det. Nominasjonskomiteen har ikke fungert, og har tatt konsekvensene av det. Derfor har de sagt at de ønsker avløsning. Styret må nå komme med forslag til ny nominasjonskomite, og så må medlemsmøtet velge den komiteen. Deretter må den nyvalgte komiteen lage et nytt listeforslag.

Straume sier at etter hans mening burde et nytt forslag foreligge allerede i kveld.

– Her er det tydelig at partiet sentralt har blandet seg inn, og funnet på noen vedtekter som ikke finnes. Det går nok over jul før det skjer noe. Dette gjør jo at situasjonen for Drangedal Arbeiderparti bare blir vanskeligere.

Jeg har fått beskjed om at jeg ikke er nominasjonskomiteens ordførerkandidat- hvorfor jeg ikke er det, vet jeg ikke

Magnus Straume, Drangedal Arbeiderparti

– En uryddig prosess

Straume hevder at hele prosessen har vært uryddig.

– Jeg har fått høre at nominasjonskomiteen har hatt ni møter, og jeg har ikke blitt snakket til i det hele tatt, bortsett fra en gang der jeg fikk beskjed om at jeg ikke sto på lista, tordner Straume.

– Så du har ikke blitt spurt om å stå på lista?

– Ikke av nominasjonskomiteen. Jeg er blitt meddelt at jeg ikke skal på den lista. Det synes jeg er veldig rart, i og med at jeg på de to siste valgene er den som har sanket flest tilleggs-stemmer.

Er du noen andre gode ordførerkandidater i Drangedal Arbeiderparti slik du ser det nå?

– Nei, de er det i alle fall vanskelig å få øye på.

– Vedtektene stemmer

Leder i Drangedal Arbeiderparti Svein Kolloen avviser kritikken fra Magnus Straume, og sier at han stoler på at det partiet sentralt har bestemt er riktig.

– Jeg regner med at det partisekretær Odin Adelsten Bohmann har sjekket vedtektene opp mot Youngstorget og sekretariatet i partiet, så det er jeg rimelig sikker på er riktig. Da er det sånn at den lista vi eventuelt hadde fått valgt i dag, måtte sendes inn til godkjenning i partiet. Da hadde den blitt underkjent, og fått den tilbake, sier han.

Hva synes du om at nominasjonskomiteen ikke klarte å komme opp med ei liste?

– Det synes jeg for så vidt er leit, men de har gjort et seriøst arbeid. Det betyr vel at de ikke kan stille seg bak Magnus Straume som ordførerkandidat.

Han tror den nye nominasjonskomiteen vil møte mange utfordringer.

– Det tror jeg skal bli en temmelig vanskelig affære. Å sette sammen den komiteen vi hadde var veldig vanskelig. Her var det snakk om habilitet og inhabilitet opp og i mente.

– Supperåd og farse

Flere medlemmer kalte møtet i kveld for et supperåd og en farse. Det mener Kolloen får stå for den enkeltes regning.

Jeg beklager selvsagt at vi ikke kom frem til noe resultat på møtet, og det kom også overraskende på meg.

– Er det håp om å få til ei liste så lenge Magnus Straume er med?

– Ja, det mener jeg. Det må vi få til.

– Betyr det at Magnus Straume blir ordførerkandidat for Drangedal Arbeiderparti?

– Det kan det bety. Det er opp til nominasjonsmøtet neste gang å avgjøre, sier Kolloen.

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes